Gedode terrorist had ook hand in aanslag op metro; Onzeker of gevaar is geweken

PARIJS, 2 OKT. Frankrijks meest gezochte man, de vrijdagavond 'uit zelfverdediging' door de gendarmerie doodgeschoten Khaled Kelkal, is ook betrokken geweest bij de moord op een imam in Parijs en de metrobom in het station Saint-Michel in Parijs.

Dat heeft minister van justitie Jean-Louis Debré gezegd tijdens een bezoek aan de plek van de afrekening. De 24-jarige man van Algerijnse afkomst, die in de bosrijke streek bij Lyon werd gevonden na een intensieve klopjacht, zou het zelfde soort wapen bij zich hebben gehad als datgene waarmee imam Sahraoui werd vermoord in zijn moskee aan de Parijse Rue Myrha op 11 juli.

De stellige mededelingen van de bewindsman zijn niet vergezeld gegaan van concrete bewijzen. Volgens verschillende politie-functionarissen, anoniem geciteerd in de Franse pers, heeft de minister erg snel vergaande conclusies getrokken. Hij zou daarmee veel schuld op de kansarme jonge immigranten-bevolking, waartoe ook Kelkal behoorde, leggen met het risico van nieuwe uitbarstingen.

In de nacht van zaterdag op zondag werden in Vaulx-en-Velin, Kelkals woonplaats in de buurt van Lyon, al op grote schaal vernielingen aangericht en auto's in brand gestoken.

Drie handlangers van Kelkal zijn in politiehanden. Twee zijn voor verhoor overgebracht naar Parijs. De derde en belangrijkste, Karim Koussa (23) ligt nog in intensive care in een ziekenhuis in Lyon. Hij werd zwaar gewond bij een schietpartij met de politie die het drietal woensdag arresteerde in de bossen waar Kelkal zich schuilhield. Volgens minister Debré heeft Koussa ook meegeholpen met de aanslag op 25 juli in het station Saint-Michel. De beschikbare ooggetuigenissen zouden zijn aanwezigheid noch die van Kelkal in Parijs overigens bevestigen.

Voor het vaststellen van de ware toedracht is het ontbreken van Kelkal in een toekomstige rechtszaak een groot gemis. Commentatoren wijzen er vanmorgen op dat vooral zijn getuigenis over de achtergrond van de moordcampagne waartoe deze rustige jongeman met een voorspoedige schoolcarrière en een stabiele familie-achtergrond zich heeft laten verleiden, betreurenswaardig is. De verklaringen variëren van een uit Algerije overgewaaid fundamentalistisch komplot tot een groepje 'amateur'-terroristen die hun onvrede met typisch Franse voorstads-problemen op gewelddadige wijze tot uitdrukking hebben gebracht.

Kelkal werd tot vorige week alleen verdacht van het plaatsen van de niet ontplofte campinggas-bom onder de hoge-snelheidstreinverbinding Parijs-Lyon. Mogelijk zou hij ook betrokken zijn geweest bij de bom die voor een joodse school in Lyon ontplofte. In Frankrijk blijft voorlopig toch de grootscheepse veiligheidsoperatie, Plan Vigipirate, gelden omdat niet zeker is dat ieder gevaar is geweken.