Foto

Foto: AMSTERDAM - Vijfduizend demonstranten togen zaterdagmiddag naar de Dam in Amsterdam om hun ongenoegen te uiten over de Franse kernproeven in de Stille Zuidzee. De demonstratie voerde langs het Franse consulaat aan de Vijzelgracht naar het Museumplein. Bij het Franse consulaat gaven enkele tientallen mensen gehoor aan de oproep 'zitten gaan.' Het gebouw leek op het eerste gezicht totaal verlaten. Toen achter een raam toch een man verscheen, moest hij het ontgelden als ware hij de Franse president zelf. De demonstranten maakten tal van woordspelingen op de achternaam van Chirac: 'Chirac, in de chemobak, Chirac, slappe zak, Chirac, etterbak'. De betoging was georganiseerd door het comité 'Stop Atoomproeven Moruroa', waarin tientallen milieu-, vredes-, en derde-wereldorganisaties samenwerken. De voorzitter van de FNV, Stekelenburg, noemde de houding van minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) inzake de kernproeven “labbekakkerig.” Hij pleitte voor een robuuster en daadkrachtiger optreden. “De kernproeven zijn stuitend en niet van deze tijd. Wij zijn niet gediend van de Franse houding. Frankrijk zal luisteren”, aldus Stekelenburg. Volgens Guido Schokker van het comité 'Stop Atoomproeven Moruroa' moet het kabinet de Franse ambassadeur onmiddelijk naar Nederland terugroepen. Het actiecomité zegt door te blijven gaan met actievoeren zolang de kernproeven doorgaan. (Foto NRC Handelsblad / Maurice Boyer).