Craxi neemt vanuit Tunis wraak op Milanese rechtersonze

ROME, 2 OKT. Na de smeergeldschandalen is de Italiaanse oud-premier Bettino Craxi politiek dood verklaard. Maar ondanks zijn suikerziekte heeft hij zich daar niet bij neergelegd. Vanuit zijn luxe villa in Tunesië probeert Craxi met een dagelijkse stroom telefoontjes en faxen wraak te nemen op de Milanese rechters die hem hebben ontmaskerd en op zijn politieke tegenstanders.

“Hij is de regisseur achter de schermen, de poppenspeler die aan de draden trekt van een groot deel van de Italiaanse politiek”, zegt Massimo D'Alema, leider van de Democratische Partij van Links. Volgens de Milanese openbare aanklager Paolo Ielo is Craxi “een aartsmisdadiger”.

Ielo heeft vrijdag een aantal van Craxi's telefoongesprekken van de afgelopen maanden openbaar gemaakt. Op last van de Milanese justitie zijn de gesprekken vanuit Italië naar Craxi's villa in de Tunesische badplaats Hammamet afgeluisterd - andersom was technisch niet mogelijk. Hieruit blijkt dat Craxi op allerlei manieren probeert de Italiaanse politiek te beïnvloeden. Hij heeft het vooral gemunt op de smeergeldgroep in het Milanese Paleis van Justitie die de politieke corruptie heeft blootgelegd. De tekst van de gesprekken suggereert dat Craxi een hoofdrolspeler is in de intrige rondom de Milanese magistraten, die de afgelopen maanden zwaar onder vuur zijn genomen.

Met een fax heeft Craxi zaterdag woedend gereageerd op Ielo. Hij zei dat diens optreden hem doet denken “aan de zuiveringen onder Stalin” en kondigde in één moeite door belastende verklaringen aan over de linkse leider D'Alema. Ielo, een jonge magistraat die graag de post zou innemen van Antonio Di Pietro, de corruptiebestrijder die eerder dit jaar de toga heeft afgelegd, heeft daarna zijn excuses aangeboden voor de term 'aartsmisdadiger'. Maar hij blijft bij zijn stelling dat de telefoontjes laten zien dat Craxi niet te ziek is om naar Italië te komen om te worden berecht wegens corruptie.

De 61-jarige Craxi verkeert in een merkwaardige situatie. Wegens zijn rol in de smeergeldschandalen staat de voormalige socialistische leider officieel als voortvluchtig te boek, maar iedereen weet dat hij zich al twee jaar schuilhoudt in Hammamet. Craxi heeft uitstekende contacten met de Tunesische autoriteiten, die er niets voor voelen om hem uit te leveren. Onderzoek van zijn paspoort heeft uitgewezen dat daarmee is geknoeid, en dat is volgens de justitie een teken dat Craxi af en toe op reis is geweest, mogelijk zelfs bezoeken heeft gebracht aan Italië. In een van de afgeluisterde gesprekken adviseert Craxi een vriend zich te vermommen met pruik en snor, “zoals ik zo vaak heb gedaan”.

    • Marc Leijendekker