Bolkestein schaart zich achter gezinspolitiek CDA

BUSSUM, 2 OKT. VVD-leider Bolkestein heeft zich het afgelopen weekeinde achter het pleidooi van CDA-leider Heerma geschaard voor een actieve gezinspolitiek. “Een moderne gezinspolitiek is belangrijk. Wij moeten daar geen karikatuur van maken”, zei hij in een toespraak voor zijn partij, zaterdag in Bussum.

H. Hillen, Tweede Kamerlid voor het CDA, noemt in een vraaggesprek met deze krant vandaag de uitspraken van Bolkestein “zeldzaam opportunistisch” omdat de VVD zich nooit eerder over het familie-thema zou hebben drukgemaakt.

Bolkestein complimenteerde zaterdag tijdens de VVD-partijraad in Bussum het CDA met zijn aandacht voor het gezin. Naar aanleiding van het pleidooi van Heerma voor het instellen van een minister voor familiezaken zei Bolkestein: “Het ware oppositievoeren zit het CDA nog niet in het bloed maar voor het eerst heeft die partij een thema op de agenda gezet dat ons aller aandacht verdient.”

De VVD-leider wees erop bij de algemene beschouwingen over de Miljoenennota van het kabinet zelf te hebben gesproken over de noodzaak van de overdracht van normen. “Die worden overgegeven door mensen waarmee kinderen een affectieve band hebben: de ouders.”

Kinderen moeten, zowel door de ouders als door de school, worden opgevoed in de normen die in Nederland gelden, aldus Bolkestein. Naast algemeen aanvaarde normen zoals de waarheid spreken en afzien van geweld, zijn dat in Nederland wezenlijke normen, zoals de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen en respect voor elkaars levensovertuiging.

Bolkestein voerde zaterdag ook een pleidooi voor een betere waardering van vrijwilligerswerk. Degenen die hun vrije dag opofferen aan koffieschenken in een kantine, of die boodschappen doen voor de zieke buurvrouw, noemde de VVD-leider goede voorbeelden van mensen met burgerzin. “Natuurlijk heeft iedereen het recht om gewoon zichzelf te kunnen zijn, maar hij heeft ook de plicht het beste uit zichzelf te halen”, aldus Bolkestein.

De partijbijeenkomst, afgelopen zaterdag, vormde het startschot voor een nieuwe ledenwerfactie van de partij. Sinds januari hebben zich volgens voorzitter Hoeksema zo'n drieduizend nieuwe leden aangemeld, waarmee het totaal op 55.000 komt. De voorzitter zei te streven naar 75.000 leden in 1998.