Bert begrijpt vrouwen

Drie weken voor het Europees kampioenschap volleybal kreeg Nederland in een bijna lege sporthal in Haarlem een pak slaag van Kroatië. De wedstrijd duurde amper een uur. Na afloop beweerde bondscoach Bert Goedkoop dat zijn ploeg de zaal bij het EK in Arnhem vol zou kunnen spelen. Dat lukt nooit, dacht menigeen. Het was geen negatieve gedachte, meer een realistische. Hoe zou Nederland ooit van Kroatië kunnen winnen? En waarom naar een thuisploeg gaan kijken die alleen maar een beetje zou meespelen?

Gisteren puilde de Rijnhal in Arnhem uit. Er waren zelfs honderden mensen die met een staanplaats genoegen moesten nemen. Gelukkig voor hen maakte Nederland in de finale snel korte metten met Kroatië. Die Goedkoop moet wel een topcoach zijn. “Bert begrijpt vrouwen”, zei veterane Henriëtte Weersing al voor het EK. De ex-international overtuigde zijn speelsters ervan dat ze veel en vooral serieus moesten trainen en dat ze ook zoals alle topteams met gewichten aan de slag moesten. Een speelster als Erna Brinkman, de leukste van het stel, gruwelde van de gedachte dat ze spierballen zou krijgen, maar ging toch overstag toen ze in de priemende ogen van Goedkoop keek.

Het gebeurde afgelopen maanden allemaal in de schaduw van de mannen. Die werden over de hele wereld gevolgd. De vrouwen trainden in eenzaamheid en reisden alleen naar toernooien. Dat verschil was gezien de resultaten ook terecht. Maar nu heeft de vrouwenploeg ineens wel als eerste die titel waar de mannen vaak zo dichtbij waren, maar die ze nooit bemachtigden. Bewondering is op zijn plaats. Toch zullen de mannen ook in de toekomst het gezicht van het Nederlandse volleybal blijven bepalen. Zo onrechtvaardig is de sport.

De volleybalsters kregen gisteren en vandaag wel de terechte waardering. De meeste kranten hebben voor de EK-titel in hun kolommen een betere plaats ingeruimd dan voor PSV-Feyenoord. En dat wil in Nederland wat zeggen. Of de volleybalsters het nog een keer van de voetballers zullen winnen valt te betwijfelen. De ploeg van Goedkoop verdient de prijs van sportploeg van het jaar, maar moet daarvoor wedijveren met Europa-Cupwinnaar Ajax dat volgende maand ook nog een gooi doet naar de wereldbeker. Zou het niet mogelijk zijn om bij wijze van hoge uitzondering twee sportploegen te kiezen, een mannen- én een vrouwenploeg?

    • Hans Klippus