Beleggers houden kruit droog op stille beurs

AMSTERDAM, 2 OKT. De beurshandel in Amsterdam begon vanmorgen het vierde kwartaal uiterst rustig. “Iedereen kijkt de kat uit de boom”, verklaarde een handelaar de lage omzetten en overwegend geringe koersfluctuaties.

AMSTERDAM Rond het middaguur noteerde de graadmeter, de AEX-index, 465,16 punten. Dat was een verlies van 1,10 punt ten opzichte van het slot vrijdag.

De dollar noteerde rond het middaguur nagenoeg onveranderd ten opzichte van het slot van vrijdag op 1,6048 gulden. Op de obligatiemarkt herstelden de koersen zich. De tienjarige staatsobligatie (aflossing in juni 2005, 7 procent) steeg drie dubbeltjes, wat een rendement opleverde van 6,65 procent.

Het ingenieursbureau Heidemij kwam vanmorgen voor het eerst in Amsterdam in de notering op een uitgifteprijs van 15 gulden. Rond het middaguur was het fonds twee kwartjes opgelopen in waarde op 15,50 gulden. Er waren toen in dubbeltelling 48.O00 aandelen omgegaan.

Opmerkelijke stijger was vanmorgen bouwfonds Heijmans dat 3 gulden in koers opliep tot 98 gulden. Vrijdag koos het kabinet voor de aanleg van de Westerschelde Oeververbinding. Deze tunnel, waarmee een investering van 1,6 miljard gulden is gemoeid, zal aangelegd worden door een consurtium onder leiding van de Rosmalense bouwer.

De Rotterdamse Luxaflex-procucent Hunter Douglas was een gulden beter op 80 gulden. Océ-van der Grinten, producent van kopieerapparatuur, stond dertig cent hoger op 91,30. Vrijdag kwam er al een daalder bij.

Heineken werd met dertig cent winst beloond op 258,30. De koers van Randstad Holding liep twee kwartjes op tot 69,20. De financiële hoek was verdeeld. Fortis Amev en ABN Amro zakten dertig cent tot respectievelijk 93 en 65,90, terwijk ING een dubbeltje aandikte tot 93 en verzekeraar Aegon zelfs veertig cent tot 58,30.

Het aandeel Vendex leverde twee kwartjes in. “Vrijdag aan het eind van de dag is de koers behoorlijk opgepoetst. Nou is die koper weer weg en dan zakt de koers”, aldus een handelaar. KPN zakte drie dubbeltjes op 56,20 gulden.

In aanloop naar de ontmoeting van de grootste zeven industrielanden komende zaterdag in Washington is de dollarkoers de week nagenoeg onveranderd geopend. De Amerikaanse munt noteerde op de wisselmarkt van Amsterdam om 12.30 uur 1.6048, vergeleken met 1,6000 op vrijdagmiddag.

Handelaren verwachten dat de dollarhandel deze week rustig zal blijven. Beleggers zullen zich hoofdzakelijk richten op de G-7 ontmoeting zaterdag en op de bekendmaking van de werkloosheidscijfers in de VS die vrijdag naar buiten komen.

TOKIO De Japanse effectenbeurs beleefde vandaag een tamme dag. Bij een lage omzet zakte de Nikkei-index van 225 fondsen met 173,22 punten tot 17.739,84. Vooral de aandelen van technologiebedrijven, staalfabrikanten en fondsen in de onroerend-goedsector incasseerden koersdalingen.