'Alle jongens wilden mij werpen'

Ik doe al negen jaar aan judo. Mijn vader nam me mee. Hij doet jiu-jutsi en karate en judo. Hij was twee keer Europees kampioen jiu-jutsi. Ik ben doorgegaan, want ik vond het hartstikke leuk. Judo is veelzijdig. Je weet niet wat je kan verwachten. Karate vind ik minder leuk, want ik houd niet van echt vechten met schoppen en slaan. Judo is techniek en kracht. Het is mooi om een worp echt perfect proberen uit te voeren. Anders lukt het ook niet.

Ik heb de zwarte band. Daar mag je examen voor doen als je vijftien bent. Je krijgt ook de zwarte band als je Nederlands kampioen wordt. Ik deed eerst examen en een week later werd ik kampioen. Ik ben ook naar de Jeugd Olympische Dagen geweest in Engeland. We kregen een trainingspak met Nederland er op en schoenen en een tas. Die mochten we houden. Het was heel gezellig. De Nederlandse ploeg zat in een soort studentenhuis. In het huis daarnaast zaten bijvoorbeeld de Fransen.

Ik ken alle technieken, maar kan ze nog niet allemaal perfect uitvoeren. Mijn favoriete techniek is een schouderworp: marote seo-nage. Ik ben op andere worpen aan het oefenen, maar die houd ik geheim. Anders kunnen ze daar weer iets op bedenken.

We hebben een groepje waar we al jaren mee trainen. Toen ik Nederlands kampioen werd, wilden alle jongens mij werpen. 'Huh, ik heb Susanne geworpen.' Ze wilden laten zien dat ze toch wel beter waren. Meestal zeg ik dat dat niet zo is - ik ben een beetje feministisch - maar het is wel zo.

Ik train elke dag. Zal ik het opnoemen? Maandag een uur judo en een uur fitness. Dinsdag een uur judo. Woensdag een uur judo en een uur fitness. Donderdag twee-en-een-half uur hardlopen met mijn vader door het bos. Vrijdag met mijn vader lesgeven aan kleintjes en zelf trainen. Zaterdag een uur judo en anderhalf uur jiu-jutsi. Zondag een toernooi of centrale trainen in Nieuwegein.

Het is best druk. Ik zit op een school met een programma voor topsporters. Daar zitten de jongens van PSV ook op. Wij hebben vrijstelling voor gymnastiek omdat we zoveel sporten. Dan kunnen we alvast huiswerk maken. Ik wil het uiterste halen. En ik wil wat met sport blijven doen. Lerares worden.

    • Remmelt Otten