Aantjes proeft de nieren van Heerma

Begin dit jaar meldde Willem Aantjes, oud-leider van de ARP, zich als recensent van Enneus Heerma, politiek leider van het CDA. “Hij kan verdomme niet eens zoenen”, zei Aantjes in januari. “Hij is wel de beste van de fractie, maar de fractie is nu eenmaal niet goed”, voegde hij eraan toe.

De tijd lijkt Aantjes iets milder te hebben gestemd. In het laatste nummer van De Bazuin, blad voor 'progressief katholiek Nederland', laat Aantjes opnieuw van zich horen, maar nu zwijgt hij over de charmes van Heerma. Hij snijdt een ernstiger onderwerp aan. Aantjes roept zijn partij op meer om Heerma heen te gaan staan. Anders dreigt een 'politieke moord', zo voorspelt hij. “Wanneer de fractie niet staat voor haar keuze en de partijleiding er voortdurend doorheen fietst, moet je straks niet zeggen dat Heerma het niet gehaald heeft. Dan is hij gewoon vermoord!”, zegt Aantjes naar aanleiding van de instelling van een commissie die Heerma moet begeleiden bij het uitzetten van een heldere, oppositionele koers.

Of Heerma blij is met de steun van Aantjes is zeer de vraag. Er zit namelijk een adder onder het gras. Heerma is in de ogen van de ARP-leider eerder zielig dan gezaghebbend, zo blijkt. “Ik heb met hem te doen. Ik denk dat zijn hart ergens anders ligt, maar hij zit in de tang. Hij moet zich in hoge mate aanpassen.” Wat Aantjes met de ene hand aan steun geeft, neemt hij bovendien weer met de andere. Van het gepraat over familiepolitiek, vorige week door Heerma tijdens de Algemene Beschouwingen, moet de ARP'er niet zoveel hebben. Dat soort “micro-ethiek kun je aan de burgers zelf overlaten”, meent hij. “De taak van de overheid ligt eerder bij macro-ethische vraagstukken als het buitenlands beleid, de Europese politiek, de multiculturele samenleving en de rol van de verdraagzaamheid daarbinnen.”

    • Kees Versteegh