Aandeelhouders Sarakreek akkoord met reddingsplan

AMSTERDAM, 2 OKT. Niet zonder slag of stoot gaven de aandeelhouders van Sarakreek (belegging in Amerikaans onroerend goed) zich gewonnen. Maar na vier en een half uur vergaderen boog de meerderheid zaterdagmiddag toch voor de realiteit: samenwerking met de Amerikaanse branchegenoot Tiger Real Estate Fund is de beste oplossing voor het noodlijdende Sarakreek, dat vorig jaar 73 miljoen dollar verloor.

Gedelegeerd commissaris G. Williams zei het onverbloemd: “Wanneer wij vandaag niet besluiten de principe-overeenkomst met Tiger te bekrachtigen, dan is de onderneming technisch failliet en zullen we moeten liquideren. Er is geen cent meer in kas en alleen het bestaande overbruggingskrediet van Tiger van tien miljoen dollar redt ons nog van de ondergang.”

Het reddingsplan van Tiger behelst leningen en kredieten aan Sarakreek in ruil voor de feitelijke zeggenschap over de onderneming (49,9 procent plus de prioriteitsaandelen). Dit belang wordt verkregen via een uitgifte van nieuwe aandelen tegen vier dollar per stuk. Dit betekent dat het Nederlandse bestuur aftreedt en wordt vervangen door Tiger-functionarissen.

De benoeming van een nieuw bestuur kwam er met een aantal tegenstemmen royaal door, maar het oude bestuur blijft nog eventjes aan. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft namelijk als toezichthoudster nog geen toestemming voor de benoemingen verleend. Naar verwachting gebeurt dit spoedig, waarna overdracht van de macht plaatsvindt. DNB schortte de toestemming even op om te wachten op de goedkeuring van het akkoord met Tiger door aandeelhouders.

De aandeelhouders stemden met grote meerderheid in met de jaarstukken, waarmee in feite werd aangegeven dat het werk van het zittende bestuur werd goedgekeurd.

Ook wilde men wel eens weten wat Tiger nu precies met Sarakreek voor heeft. Met spanning werd daarom uitgezien naar een tegenvoorstel van het onroerend-goedfonds Homburg/Dover. De van oorsprong Canadese topman Richard Homburg was zelf naar de RAI gekomen om uiteen te zetten dat hij denkt meer uit Sarakreek te kunnen halen.

Voorzitter Williams deelde Homburgs mening in het geheel niet, maar liet hem toch zijn voorstellen ontvouwen. “We geven alles weg aan Tiger. De afschrijvingen op het onroerend goed zijn te hoog en we zullen vele jaren lang geen profijt trekken van de deal. Bovendien geven we het compensabele verlies van 83 miljoen dollar uit handen. Als ik een bedrijfsplan zou opstellen, zou ik Tiger vragen af te zien van de optie op de 49,5 procent aandelen. Ik zou volgende week in New York met Tiger kunnen gaan praten.”

Een voorstel van Homburg en enkele anderen om de transactie uit te stellen, haalde het niet. “Vandaag is de laatste dag om te beslissen. Anders zijn we morgen failliet en worden we van de Amsterdamse effectenbeurs gegooid”, aldus Williams. Tiger heeft juist die beursnotering nodig om in Europa te kunnen lenen voor investeringen. Een vertegenwoordiger van Tiger zei best met Homburg te willen praten maar vast te houden aan de transactie. Hij beloofde dat Tiger in november een vergadering belegt waar details van de plannen worden geopenbaard. (ANP)