Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

Willem II haalt fors uit tegen zwak FC Twente

TILBURG, 30 SEPT. FC Twente begon het vorige seizoen met een hele reeks zonder nederlagen. Dat was een gevolg van goed voetbal, maar ook van een gunstig goed competitieschema. Zo'n prettig speelschema is dit jaar voorbehouden aan Willem II. De Tilburgers handhaafden gisteren hun ongeslagen status in de eerste zeven wedstrijden in de eredivisie. Met een 5-2 overwinning waren ze nog heel mild voor Twente.

Willem II staat tweede op de ranglijst, achter Ajax dat alle wedstrijden heeft gewonnen. PSV, dat een wedstrijd minder heeft gespeeld, staat twee punten achter. Trainer De Jong van Willem II weet de huidige positie van zijn club op de ranglijst op de juiste waarde in te schatten. Zijn elftal speelde nog niet tegen de toppers. Hij beseft dat zijn selectie niet breed genoeg is om die als kandidaat voor een plaats bij de top-drie te betitelen. Wat nog belangrijker is, de groep heeft ook niet overdreven veel kwaliteit. Willem II moet kunnen meedoen om een Europees ticket. Daarom was winst op FC Twente, voor het seizoen als UEFA-Cupkandidaat genoemd, een belangrijke.

Voor FC Twente dreigt het een heel zwaar seizoen te worden. Het zit duidelijk tegen bij de Enschedeërs, die gisteren een heel rijtje spelers misten. De geblesseerden Ellerman, Van Halst en Karnebeek bleven thuis. Elzinga en Ajoepov ontbraken wegens een schorsing. Zij kregen in de laatste twee wedstrijden rood. Gisteren kon wederom een voetballer van Twente zijn frustraties niet de baas. Bosvelt kreeg twee keer geel.

Vooral verdedigend schoot de ploeg van Ten Donkelaar in Tilburg veel te kort. De voormalig jeugdinternational Heubach, gisteren linkerverdediger, ging al in de vijfde minuut in de fout. Zijn directe tegenstander Van de Berg passeerde hem en zijn voorzet werd vervolgens door Twente-verdediger Hoogma verkeerd beoordeeld. Hij veranderde de bal van richting en raakte het doel: 1-0.

Hoogma ging zes minuten later opnieuw in de fout, waarna Bosvelt de Tilburger Van der Vegt een duw in de rug gaf. Van der Vegt viel binnen het strafschopgebied. Van Gastel benutte de strafschop.

Bij het derde doelpunt hoefde geen Twentenaar zich schuldig te voelen. Dat was een prachtige volley van De Gier. Aan de vierde van Lammers (een fraaie lob vanaf rand strafschopgebied) ging een beginnersfout van Boerebach vanaf. De veteraan schoof de bal over twee meter in de voeten van Lammers. Lammers nam tien minuten voor tijd ook de laatste Tilburgse treffer voor zijn rekening.

Vlak voor tijd haalde Willem-II-doelman Jansen buiten het strafschopgebied Bruggink neer. Het kostte ook hem rood. Omdat Willem II al drie keer had gewisseld, trok De Gier zijn shirt uit en ging hij in het doel staan. Hij bleef in blessuretijd het antwoord schuldig op een laag schot van Petrov: eindstand 5-2. (ANP)