Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

Nominaties voor Europese literatuurprijs

AMSTERDAM, 27 SEPT. De roman Gewassen vlees van Thomas Rosenboom is samen met vijf andere Europese boeken genomineerd voor de Europese literatuurprijs. de Aristeion. In de categorie vertalingen is de vertaling van Ulysses door de Vlamingen Paul Claes en Mon Nijs genomineerd. Er waren twee maal 45 boeken ingezonden. Door Nederland waren verder nog romans van Nicolaas Matsier en Adriaan van Dis voorgedragen en vertalingen van Arthur Langeveld en Matsier.

De andere genomineerden zijn Peter Handke, Nuno Júdice, Carlo Sgorlon, Herta Müller en V.S. Naipaul. Onder de vertalers is de bekende Duitse vertaler Peter Urban.

De beide Aristeionprijzen, groot 45.000 gulden, worden jaarlijks toegekend aan de beste twee boeken uit de vijftien landen van Europese Unie. In 1993 won Cees Nooteboom de prijs met zijn roman Het volgende verhaal. De winnaars worden worden op 24 november in Luxemburg bekend gemaakt.