Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Nieuwe protesten in Zuid-Holland; Politie houdt leider van boerenacties aan

ASSEN, 26 SEPT. De politie van Assen heeft vanochtend drie leden aangehouden van het comité Agrarische Inspectie Dienst”, onder wie actieleider W. van den Brink. In Noord- en Zuid Holland hebben 80 veehouders vanmorgen uit onvrede over het mestbeleid van het kabinet “op demonstratieve wijze” mest uitgereden, terwijl dit verboden is.

In Hazerswoude heeft de politie proces-verbaal opgemaakt.

Van den Brink (50) werd vanmorgen tegen zeven uur uit zijn boerderij in Putten gehaald, de twee anderen in Otterloo en Lunteren. Ze worden verdacht van diefstal van tussen de 500 en 1.000 mestdossiers uit het Bureau Heffingen van het ministerie van landbouw vorige week donderdag in Assen.

De boeren, vooral varkenshouders, protesteren met hun acties tegen de mestnormen van het ministerie van landbouw. Zo willen ze toestemming om gedurende de hele maand september mest uit te rijden. De acties worden gesteund door de boerenorganisaties. De demonstratie van vanochtend was georganiseerd door de Westelijke Land- en Tuinbouworganisatie.

De drie boeren die vanmorgen werdebn aangehouden zijn voor verhoor overgebracht naar het politiebureau van Assen, waar het onderzoek naar de ontvreemding van de dossiers wordt gecoördineerd.

Zondag werden drie eerder aangehouden varkenshouders op vrije voeten gesteld, nadat ze hun rol in de diefstal hadden toegegeven. Onder aanvoering van Van den Brink zijn de boeren vorige week twee keer in actie gekomen om hun collega's vrij te krijgen.

Gisteravond hebben ongeveer 150 Brabantse veehouders in Assen boeketten bloemen uitgedeeld als dank voor het begrip en de sympathie die men de afgelopen dagen zegt te hebben ervaren van de inwoners van Assen.

Een 47-jarige veehouder uit Helmond, die zondag werd gearresteerd, zit nog in hechtenis. Volgens een woordvoerder van de politie in Assen zijn de drie nieuwe verdachten aangehouden op grond van verklaringen van personeel van het Bureau Heffingen en uit omliggende kantoren, op grond van filmbeelden en foto's van de inval in het bureau (waarover de media tevoren waren ingelicht) alsook van verklaringen van de eerder aangehouden varkenshouders. “Er is geen sprake van een tactische zet”, aldus een woordvoerder van de politie, die verwacht dat meer aanhoudingen zullen volgen. “Het onderzoek is nog in volle gang. Het zou een wonder zijn als het bij dit aantal zou blijven.” Volgens hoofdinspecteur W.A. Smit van de politie Assen was dit “het juiste moment” om Van den Brink aan te houden en past de arrestatie in “onze strategie van het onderzoek”.

Advocaat mr. P. Mazèl van het actiecomité vindt het “wonderlijk” dat Van den Brink nu pas is vastgenomen. “Hij heeft nooit een geheim gemaakt van zijn betrokkenheid bij de inval. Zijn aanhouding is logisch, maar laat.”