Dit is een artikel uit het NRC-archief

Onderwijs

Ritsma botst nu met gewest

DEN HAAG, 23 SEPT. De problemen rondom de sponsoring van Rintje Ritsma hebben zich verschoven naar het schaatsgewest Friesland. De Europees- en wereldkampioen maakt nog steeds deel uit van de Friese selectie. Hij is verplicht tijdens reguliere trainingsuren de kleren van de gewestelijke hoofdsponsor, Nieuwe Weme, te dragen. Verschijnt Ritsma met de namen van zijn nieuwe privé-sponsors op het ijs, dan wordt hij uit de selectie gezet.

Volgens de voorzitter van het gewest, mr. Wim Anker, heeft dat vervelende gevolgen voor Ritsma. “Hij moet dan zelf ijs in Heerenveen gaan huren. Dat zou op onrendabele uren moeten gebeuren.” Een trainingsuur op de Heerenveense Thialf-baan kost zeshonderd gulden.

Anker vindt niet dat hij een uitzondering voor Ritsma kan maken. “In tegenstelling tot andere gewesten hebben wij nog een sponsor. Wij verkeren dus in een bijzondere positite. Wij willen niet het risico nemen dat Nieuwe Weme stopt omdat Ritsma zich niet aan de regels houdt. Onze sponsor betaalt 50.000 gulden per jaar. En dat bedrag hebben we nodig voor de opleiding van de jeugd.”

Ritsma heeft verklaard de problemen zo spoedig mogelijk te willen uitpraten. (ANP)