Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Muziek

Voorkeur muziek

GLORIA TRANSITA De zwijgende Nederlandse film Gloria Transita (1917) van Johan Gildemeijer, spelend in een milieu van operazangers, wordt met delen uit Faust van Gounod, I Pagliacci van Leoncavallo en Verdi's Rigoletto vocaal begeleid door Marion van den Akker, Jan Derksen, Ellen van Haaren en Lieuwe Visser, ondersteund door een kamermuziekensemble dat ook nog het Pianokwintet van Brahms ten gehore brengt. 27 en 29 sept. 20u30 ParkOpera, Gerard Brandtstraat 26 (bij het Vondelpark), Amsterdam. Res. 020-6897724/6211211.

FRANK PETER ZIMMERMANN De violist Frank Peter Zimmermann speelt 24 sept. 20u15 in de nog niet uitverkochte opening van de serie 'Grote solisten' in het Amsterdamse Concertgebouw het Vioolconcert van Brahms, begeleid door het Ruissisch Nationaal Orkest olv Michael Pletnev. Daarna klinkt de Tiende symfonie van Sjostakowitsj.

ALI HASSAN KUBAN De Egyptische bandleider Ali Hassan Kuban is geen groot zanger maar wel een gedreven dansanimator. 21 sept Paradiso Amsterdam, 22 sept RASA Utrecht, 23 sept Harmonie Leeuwarden (Wereldtreffen).

WERELDTREFFEN Een 'Jazztreffen' is er in Leeuwarden al jaren, dit weekeinde vindt het eerste 'Wereldtreffen' plaats. Met naast Ali Hassan Kuban (zie boven), o.a. de volgende attracties: de mariachigroep Tierre Caliente, zangeres Sapho ('chante Oum Kalsoum'), het tango gezelschap Sexteto Canyengue, de Bisserov Sisters uit Bulgarije en het Kocani Orkestar uit Macedonië. 22 en 23 sept De Harmonie Leeuwarden. Inl: 050-120532/330 233.

LOUDON WAINWRIGHT III De treurnis van een midlife-crisis heeft nog nooit zo humoristisch geklonken als bij Loudon Wainwright, een singer-songwriter die het ik-tijdperk overleefde door gewoon over zichzelf te blijven zingen. 21 sept Oosterpoort, Groningen, 22 sept Doornroosje, Nijmegen, 23 sept Paradiso, Amsterdam, 24 sept Tivoli, Utrecht, 26 sept Noorderligt, Tilburg.

MARY J. BLIGE De jonge koningin van de swingbeat brengt hedendaagse soul met hiphop-invloeden. 25 sept Ahoy, Rotterdam.