Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Deadline

Vanmiddag verliep de deadline voor de bieders op de veiling van krantenuitgever (NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad en regionale kranten) Dagbladunie. Wie wilde, kon op het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam Zuidoost terecht om zijn bod in te dienen. De bank is de adviseur van Reed Elsevier, die de Dagbladunie wil verkopen. Krantenredacties en drukkers zijn gewend aan deadlines, financiers niet. Dat kan hilarische gevolgen hebben.

In de grootste veiling van een bedrijf aller tijden, de verkoop van het tabaks- en voedingsbedrijf RJR Nabisco in 1988 (prijskaartje bijna 25 miljard dollar), waren nog drie bieders in de race, zo verhaalt het boek Barbarians at the Gate, het verslag van de overnamestrijd. De deadline voor het bod was een vrijdagmiddag om vijf uur. Plaats: een advocatenkantoor in New York. De eerste bieder was net op tijd. Nummer twee kwam vast te zitten in het drukke vrijdagmiddagverkeer op Manhattan, en moest in allerijl uit de auto om rennend nog op tijd het advocatenkantoor te halen. Hij was er om 17.01, maar daar deed men niet moeilijk over. De derde bieder was uren te laat. Toen zijn vertegenwoordigers binnen kwamen was er geen advocaat meer om hun envelop met inhoud in ontvangst te nemen, dus lieten zij hem maar bij een secretaresse achter.

De advocaten hadden niet gerekend met een stroom ongevraagde biedingen die per fax arriveerde. Omdat Amerika Amerika is en niemand later een rechtszaak plus schadeclaim wil krijgen, moest elk krankjorem bod beoordeeld worden door een advocaat voordat het terzijde werd gelegd. Ongevraagde biedingen kan ABN Amro ter zijde leggen. Alleen de 18 bezitters van het vertrouwelijke verkoopmemorandum (bid book) mogen bieden. De toegangsweg naar ABN Amro's hoofdkantoor werd vanochtend volgens toeschouwers niet vrij gehouden om bieders ruim baan te geven.