Dit is een artikel uit het NRC-archief

Beeldende kunst

Kinderagenda

Knuffelberendagen

Wil je beren zien, voelen en ruiken? Dat kan dit weekend op de Knuffelberendagen in Ouwehands Dierenpark. In het restaurant is een grote berenbeurs met veel knuffelberen, beren-t-shirts, berenpetjes, berenspeldjes etc. En ook lopen er een beren-sneldichter en een heuse berendokter rond. Maar het leukst blijven misschien wel de echte beren, die op nog geen 50 meter afstand wonen.

Berenbeurs Ouwehans Dierenpark, Grebbeberg 111, Rhenen op 16 en 17 sept, van 9-18u.

Fossielen

Waar nu land is was vroeger zee. Op veel plaatsen in Nederland zijn prachtig versteende vissen, schelpen en waterplanten gevonden. Op dinsdagochtend 19 september (alle kinderen van basisscholen in Den Haag hebben dan vrij omdat het Prinsjesdag is) kan je van 10-12u in de Werkhoek van het Museon (zee)fossielen maken in gips. En omdat de Werkhoek de hele maand september in het teken staat van de geologie mag je op woensdagmiddag 20 september van 13u30-15u30 ook je eigen eiland maken met allerlei kleuren zand, klei en stenen. Voor kinderen van 8 t/m 12 jaar, Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Res. 070-3381383.

Goochelen

Konijnen springen uit hoge hoeden, munten worden op de meest vreemde plaatsen weer tevoorschijn getoverd en goochelaars laten uit hun mouw een sliert van kleurige shaaltjes komen. Bezit je zelf ook toverkracht? Wil je dat te weten komen? Dan moet je een bezoek brengen aan de goochelworkshop dit weekend in Kijkduin. Hier zijn ervaren goochelaars te vinden, die misschien bij jou magische krachten ontdekken. Ze leren je de trucs, maar niet alle, want het konijn en de hoed blijven beroepsgeheim. En voor wie thuis wil oefenen kan in de Magic Workshop nog allerlei goocheltrucs kopen. Zaterdag 16 en en zondag 17 sept. van 13-17u op het Deltaplein in Kijkduin. Toegang gratis.

Schuttersdag

Op zondag 17 september is het feest in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden-Vesting. Schuttersploegen uit Sloten, 's Hertogenbosch en Bourtange, de Saluutbatterij Atkins uit het Legermuseum Delft, de Geweerschutterij Zaandam en commendant Rein Anaias en het Zevende Bastion uit Naarden strijden in het spel 'Het beleg van Naarden' om de eer van de beste schuttersploeg 1995. Om 13u vertrekt een bonte stoet schutters en muzikanten vanaf de VVV door de vesting naar het museum. Daar wordt het pas echt spannend: met bootjes, antieke geweren, postduiven en kanongebulder proberen vriend en vijand het museum te bereiken. Je mag niet zelf meedoen, alleen maar kijken; wat wel kan is met de schutters op de foto en genieten van ouderwets snoepgoed en een schuttersmaal: mik met spek. Het Nederlands Vestingmuseum, Westwalstraat 6, Naarden-Vesting. Van 12-17u, Kinderen van 5 t/m 16 jaar ƒ 3,50, volwassenen ƒ 5,-.

Schaatsen

Net de zomervakantie achter de rug, de surfplank nog niet eens opgeborgen, dan denk je niet aan schaatsen. Toch begint op 5 oktober al een cursus hardrijden op de schaats voor beginners en gevorderden vanaf 13 jaar in de Weena IJshal aan de Schaatsbaan 41-45, Rotterdam. De cursus bestaat uit tien lessen op donderdag van 17u15-18u15 of van 18u15-19u15 onder leiding van gediplomeerde trainers van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond. Zowel beginners als gevorderen kunnen op beide uren terecht. Kosten ƒ 70,- per persoon. Noren zijn verplicht (er zijn geen schaatsen te huur bij de hal). Inschrijvingen t/m 4 oktober aan de balie van Recreatie Rotterdam, Coolsingel 6, 5de etage, van ma t/m vr van 9-16u. Inl 010-4172996.

De versierde mens

In Rotterdam worden in de maand september allerlei tentoonstellingen gehouden onder de naam Grenzeloze stad, Grenzenloze mode. In het Historisch Museum is er op woensdag 20 sept. voor kinderen van 6-12 jaar van alles te doen onder het motto 'de versierde mens'. Zo kan je door de kapper echte rasta-vlechtjes laten maken. Laten Antilliaanse vrouwen zien hoe je een hoofddoek om je hoofd moet vouwen. Mensen uit Afrika vertellen over hun belevenissen en laten voorwerpen zien uit hun geboorteland, die je dan later kan tekenen. Ook kan je Afrikaanse maskers maken en kettingen van materiaal uit allerlei landen in Afrika. En aan de hand van maskers kan je dan je gezicht laten beschilderen (en als je dat leuk vindt ook je handen en voeten). Historisch Museum Rotterdam, Korte Hoogstraat 31, Rotterdam. Van 12u30-17u. Toegang gratis, begeleiders ƒ 6,-, Inl 010-2176736

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.