Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkiezingen

Intern rapport lekt uit op slecht moment voor leider Blair; 'Labour kan niet regeren'

ROTTERDAM, 12 SEPT. De Britse Labour-partij, die volgens alle opiniepeilingen de komende Britse verkiezingen gaat winnen, is volgens een intern rapport van de partij niet in staat om het land te regeren.

Het rapport, met de titel 'de onafgemaakte revolutie', is gemaakt door een naaste adviseur van Labour-leider Tony Blair en is door een oude functionaris van Labour doorgespeeld naar het Britse dagblad The Guardian.

In het rapport staat dat Labour geen campagne-organisatie heeft die een verkiezingsoverwinning kan verzekeren, niet over een politiek programma beschikt om Labour aan de macht te helpen of te houden, niet voldoende flexibel is om vernieuwingen door te voeren en “nog” onvoldoende een hechte partij vormt met een eenduidige politieke ideologie.

Om de verkiezingen te winnen moet het commando in de partij meer direct in handen komen van Labour-leider Blair, zo staat ook in het rapport. Blair zou ook de “enige en uiteindelijke bron” moeten zijn voor het voeren van de partijcampagne.

In het rapport, dat oproept tot een “revolutionaire nieuwe politieke agenda”, een partij met “minder maar betere mensen”, en een “nieuwe cultuur” staat voorts dat een einde moet komen aan de collectieve betrokkenheid van de vakbeweging bij de partij. Labour moet volgens de opstellers van het rapport een 'eén-lid-éen-stem-organisatie' worden.

Volgens het rapport is Labour “niet klaar” voor de regering van Groot Brittannië omdat het zijn “revolutie nog moet voltooien”. Het uitlekken van het rapport komt op een moment dat de Labour-partij in toenemende mate worstelt met kritiek van binnenuit. Verschillende parlementsleden van Labour hebben openlijk kritiek geleverd op de moderne, jonge partijleider Blair. Hij zou de partij op een te dictatoriale wijze besturen, de aanbevelingen in het rapport voor een meer centrale leiding van de partij, bevestigen hun ergste vermoedens.

Volgens de critici is Blair in zijn poging om de partij aantrekkelijk te maken voor het middenkader ook bezig de lagere arbeidersklasse, het traditionele electoraat van Labour, te verwaarlozen. Een belangrijke symbolische stap in de modernisering van de partij onder leiding van Blair, was toen de partij zeven maanden geleden met een meerderheid stemde voor het schrappen van een artikel uit het partijstatuut waarin publiek eigendom van alle industriën als streven staat omschreven.

Het uitlekken van het rapport komt Blair, die in juli van vorig jaar werd gekozen om de partij te vernieuwen, slecht uit. De vakbonden, die een belangrijke financier zijn voor Labour, zien al te radicale veranderingen in de partij niet zitten. In mei 1997 worden in Groot- Brittannië verkiezingen gehouden.