Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Tietenklem

De column van Ileen Montijn betreffende de lijdzaamheid van vrouwen is mij uit het hart gegrepen (NRC Handelsblad, 30 augustus). Bevolkingsonderzoek zoals mammografie is een zware belasting op termijn. Niet alleen wat betreft het ongemak zoals beschreven door Montijn, maar ook wat betreft het blootgesteld worden aan de röntgenstraling, nodig voor een betrouwbare detectie; vanaf het 50ste tot en met het 70ste jaar om de twee jaar. Bij 98 procent van de vrouwen wordt bij mammografie géén borstkanker aangetoond. Hoe schadelijk het is om regelmatig aan deze straling bloot te staan weet ik niet, maar waarschijnlijk gelden ook hier de gevleugelde woorden van Heleen Dupuis: “baat het niet, het schaadt wel”. In elk geval brengt meer onderzoek niet per se meer genezing. Een bevolkingsonderzoek is vrijwillig, “maar het moet wel, en juist vrijwillig” (Montijn).

Ik heb gekozen, inmiddels drie keer, om niet mee te doen. Je voelt je dan wel een dissident. Dat preventie van borstkanker zeer belangrijk is staat buiten kijf. In de preventiesfeer ligt ook een kans om actief te zijn. Uit epidemiologisch onderzoek zijn de risicofactoren bekend, maar is ook bekend wat beschermend werkt tegen borstkanker; bijvoorbeeld een voeding rijk aan sojabonen/sojaproducten (tahoe of tofu). Toch weer de keuken in!