Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Luchtvaart

Franse mariniers in Stille Oceaan enteren Greenpeace-schepen

WELLINGTON, 2 SEPT. Franse mariniers hebben de Greenpeaceschepen Rainbow Warrior II en de Greenpeace geënterd bij het Frans Polynesische atol Mururoa. De Rainbow Warrior bevond zich op dat ogenblik in de twaalfmijls-zone rond het atol.

Franse autoriteiten hadden toegang tot die zone verboden. Hoewel de Greenpeace zich niet in de zone bevond, achtten de Franse autoriteiten hun actie tegen dat schip gerechtvaardigd, omdat de helikopter van Greenpeace het luchtruim van Mururoa had geschonden.

De Fransen hebben ook twee Greenpeace-activisten gearresteerd die de lagune van Mururoa op rubberboten waren binnengedrongen. Negen rubberboten zijn door de Fransen in beslag genomen. Op een persconferentie in Papeete, de hoofdstad van Frans Polynesië, hebben de Franse autoriteiten verklaard dat de Greenpeace en de Rainbow Warrior naar het atol Hao zullen worden gevaren. Dit eiland ligt tussen Mururoa en Tahiti. Greenpeace-actievoerders die in het verleden Franse wetten hebben gebroken, zouden deze keer op een ernstige aanklacht kunnen rekenen. Er waren waarschijnlijk zeven Nederlandse bemanningsleden aan boord van de beide Greenpeace-schepen.

Greenpeace-advocaat Duncan Currie verklaarde in Auckland dat Frankrijk de internationale rechtsregels heeft gebroken door de Greenpeace te enteren. “De Greenpeace voert de Nederlandse vlag en hield zich op buiten de territoriale wateren van Mururoa. De helikopter die boven Mururoa vloog is in Nieuw Zeeland geregistreerd. Het feit dat een Nieuw-Zeelandse helikopter op een Nederlands schip landt, geeft Frankrijk niet het recht om het schip op te brengen”, aldus Currie.

Met het opbrengen van de Greenpeace-schepen heeft Frankrijk de kans op directe acties tegen de voorgenomen kernproeven drastisch beperkt. Er houden zich nu nog een aantal kleinere zeiljachten in de wateren rond Mururoa op, maar die beschikken niet over helikopters, rubbervlotten en andere middelen om directe protestacties op Mururoa uit te voeren.

In Parijs arresteerde de Franse politie gistermiddag 260 van de 400 deelnemers aan een demonstratie tegen de kernproeven in de Stille Zuidzee. De bijeenkomst was door de autoriteiten verboden omdat die een “gevaar voor de openbare orde” zou zijn. De betogers hadden een menselijke keten willen vormen van de Seine naar het Elysée om president Chirac vier miljoen handtekeningen tegen de proeven aan te bieden.

De Franse autoriteiten hielden de boot waarmee de handtekeningen over de Seine werden aangevoerd, de Beluga, echter tegen bij de sluis van Chatou, op circa veertig kilometer van Parijs. De politie hield tegelijkertijd kleine groepjes demonstranten aan en weerde auto's met buitenlandse nummerborden met kano's of rubberboten op hun dak, uit het centrum van de stad. (AFP, Reuter)