Een jaar lang 'vrede' in N-Ierland

31 augustus 1994 - Het Ierse Republikeinse Leger (IRA) kondigt stopzetting van de militaire campagne aan.

6 augustus - Officiële ontvangst van Gerry Adams, president van Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA, door de Ierse premier Albert Reynolds.

16 september - De Britse premier, John Major, heft het verbod op om Sinn Fein-vertegenwoordigers op radio en tv te laten horen. Hij belooft ook dat een politieke regeling voor Noord-Ierland in een referendum aan het volk zal worden voorgelegd.

24 september - Gerry Adams arriveert in de Verenigde Satten nadat president Clinton hem een visum heeft gegeven ondanks felle bezwaren van de Britse autoriteiten.

13 oktober - De loyalistische tereurorganisaties Ulster Defence Association (UDA) en Ulster Volunteer Force (UVF) gaan ook over tot een staakt-het-vuren.

10 november - IRA-leden schieten de postbeambte Frank Kerr dood bij een overval. De organisatie spreekt van een communicatiefout en biedt haar verontschuldigingen aan.

22 november - Eerste troepenvermindering in Noord-Ierland.

9 december - Sinn Fein begint verkennende besprekingen met Britse ambtenaren.

15 december - Het Brits ministerie voor Noord-Ierland begint ook verkennende besprekingen met de Ulster democratic Party en de Progressive Unionist Party, twee splinterpartijen die nauwe banden onderhouden met de loyalistische terreurorganisaties UDA en UVF.

23 december - De Ierse regering stelt negen gevangen IRA-leden vervroegd op vrije voeten.

12 januari 1995 - De Britse soldaten trekken zich overdag terug in de barakken en patrouilleren niet meer door de straten van Belfast.

22 februari - De regeringen van Groot-Brittannië en Ierland presenteren het Anglo-Ierse raamwerkdocument voor de toekomst van Noord-Ierland dat als leidraad moet dienen voor overleg met alle Noordierse politieke partijen.

17 maart - Gerry Adams heeft een ontmoeting met de Amerikaanse president, Clinton, in het Witte Huis.

22 maart - Eerste gesprek van een Britse bewindsman met loyalistische splinterpartijen.

24 maart - Britse leger staakt ook nachtelijke patrouilles in Belfast.

10 mei - Eerste verkennende bespreking van een Britse bewindsman met Sinn Fein.

17 juni - Sinn Fein staakt verkennende gesprekken met Britse regering na onenigheid over ontwapening.

28 juni - Britse regering dreigt ronde-tafelconferentie met Noordierse politieke partijen te beginnen zonder Sinn Fein als de IRA geen begin maakt met ontwapening.

3 juli - Ernstige ongeregeldheden in Belfast nadat de Britse militair Lee Clegg vervroegd op vrije voeten was gesteld. Clegg zat in de gevangenis omdat hij een 17-jarige joy-rijdster had doodgeschoten.

10 juli - Rellen in Portadown nadat de politie een protestantse optocht verbiedt door een katholieke wijk te trekken.

18 juli - De Britse minister voor Noord-Ierland, Sir Patrick Mayhew, voert in het geheim overleg met Gerry Adams.

30 juli - De Ierse regering laat weer twaalf IRA-leden vervroegd uit de gevangenis.

12 augustus - Ernstige ongeregeldheden in Londonderry en Belfast bij confrontaties tussen protestantse optochten en katholieke demonstranten.

20 augustus - Het aantal kerken, Oranje Hallen en keltische sportaccommodaties dat sinds juni door brandstichting is getroffen, overschrijdt de vijftig.

25 augustus 1995 - De Britse regering kondigt de vervroegde vrijlating aan van enkele honderden terroristen. Ook wil ze de anti-terrorismewetten versoepelen.