Drugsnota per ongeluk naar Kamer

DEN HAAG, 31 AUG. De oppositiepartijen in de Tweede Kamer keken blij verrast toen de post van vorig weekeinde werd geopend. Tussen de gebruikelijke paperassen dook onverwacht ook de drugsnota van de ministers Sorgdrager (justitie) en Borst (volksgezondheid) op, met het dreigende opschrift 'vertrouwelijk'.

Alle fractievoorzitters in de Kamer hadden er een gekregen, zo werd gisteren duidelijk. De nota, waarover het kabinet pas morgen spreekt, had nog enige tijd geheim moeten blijven. De nota had alleen naar de fractievoorzitters van de coalitiepartijen PvdA, VVD en D66 moeten worden gezonden, voor een discussie met de betrokken bewindslieden over het drugsbeleid.

Dinsdag kregen de oppositiepartijen een telefoontje van het departement van justitie, met de vraag of de fractievoorzitters de nota onmiddellijk wilden retourneren. Een ambtenaar van het ministerie had de opdracht van de minister verkeerd begrepen en alle fracties een exemplaar gestuurd.

Niet iedereen voldeed aan het dringende verzoek van het ministerie. “Wij hebben er hartelijk om gelachen”, zegt een woordvoerder van de CDA-fractie. “De heer Heerma heeft de nota fractiespecialist Van de Camp doen toekomen.” De christendemocraten zeggen te hopen “dat het kabinet de openheid die het met de drugsnota aan de dag heeft gelegd in de toekomst voortzet”.

SP-fractievoorzitter Marijnissen stuurde de vertrouwelijke nota wel terug naar het departement, maar niet dan nadat hij voor zichzelf een kopie had gemaakt. Hij zegt “verbaasd” te zijn over de naïveteit van van het ministerie, “waar men kennelijk nog nooit van kopieerapparaten heeft gehoord”. Marijnissen wil van minister Sorgdrager weten wat de bedoeling van de zending is geweest. “Is dit een voorbeeld van de wijze waarop vertrouwelijke stukken plegen te lekken of dacht de verantwoordelijke ambtenaar soms dat de SP nu al in het kabinet zat?”, zo vraagt hij schriftelijk aan de minister.

Het departement van justitie onderzoekt het misverstand.