'Bastaards' voor Pale, helden voor Sarajevo

PALE/SARAJEVO, 31 AUG. Pale en Sarajevo. De NAVO-vliegtuigen doen dertig seconden om de afstand tussen de Bosnische hoofdstad en de hoofdstad van het gebied van de Bosnische Serviërs af te leggen. Maar de kloof tussen de commentaren op de grond op de verschijning van de vliegtuigen kon gisteren niet groter zijn.

“Die bastaards. Ik hoop dat ze rotten in de hel”, zegt Mirko Vasic, soldaat in het leger van de Bosnische Serviërs als NAVO-vliegtuigen over Pale vliegen. “Ze zullen ons er nooit onder krijgen. Nooit!”

In Sarajevo grijnst op hetzelfde moment Musrata Sabic als ze over de railing van haar balkon leunt om beter te kunnen zien hoe de vliegtuigen in de verte stellingen van de Bosnische Serviërs beschieten. Heldere lichtflitsen zijn te zien in het halfduister van de vroege ochtenduren. Een enorme wolk, waarbinnen het rood van vlammen oplicht, stijgt op boven een heuvel langs de noordelijke grontlijn. “Ik voel me goed, o ja!”, zegt ze. “Ik voel me goed, waarschijnlijk voor het eerst in deze oorlog. Ik hoop dat ze de Serviërs levend villen!”

“Het is grappig”, zegt Salih Daznlic, die de luchtacties gadeslaat uit zijn huis op een heuvel. “Hier zitten we midden in de strijd en klinken overal explosies, en we vormen nu eens niet het doelwit. Nu wordt de jager gejaagd! En dan te bedenken dat ik gisteren nog bang was uit het raam te kijken wegens de Servische schutters!”

In Pale schudden de inwoners de vuist naar de hemel als de NAVO-toestellen doelen in de buurt van hun stadje onder vuur nemen. Toen de eerste toestellen lichtfakkels afwierpen om het Servische luchtafweergeschut te misleiden, verkeerden de kinderen van Pale nog in de veronderstelling dat hun vaders en broers bezig waren de toestellen neer te schieten. Maar die illusie duurde maar even: al na korte tijd treffen bommen de kazerne van Pale en stijgt een enrome wolk ten hemel. Gejuicht wordt er pas weer in Pale als er een Franse Mirage wordt geraakt en neerstort en twee parachutes zichtbaar worden.

Voor de Serviërs van Pale versterken de bombardementen het argument dat hun leider Karadzic en de andere leiders van de Bosnische Serviërs al jarenlang verkondigen: dat de Serviërs, en niet de moslims, de slachtoffers van de oorlog zijn. “Hebben ze zelf geen kinderen?”, vraagt huisvrouw Milica Dragic zich af, doelend op de piloten en hun commandanten. “Hoe zouden de Amerikanen zich voelen als iemand bommen op hun steden zou afwerpen? We zullen hen dit nooit vergeven. We hielden van de Amerikanen. Nu haten we hen.” (AP)