Achmea ziet winst stijgen tot 270 mln

ROTTERDAM, 31 AUG. De netto winst van de bank en verzekeraar Achmea is in het eerste halfjaar met bijna 27 procent gestegen tot 270 miljoen gulden. Dat heeft de groep (6649 medewerkers op basis van volledige dagtaken) gistermiddag bekend gemaakt.

In de vergelijkbare eerste zes maanden van 1994 verdiende Achmea 213 miljoen gulden netto. De financiele groep, die verzekeraars als AVCB en Zilveren Kruis omvat alsmede Staal Bankiers, verwacht voor geheel 1995 een duidelijke winststijging. Vorig jaar was de netto winst 398 miljoen gulden.

Achmea, de grootste schadeverzekeringsmaatschappij in Nederland, boekte het eerste halfjaar een sterke verbetering in het schadebedrijf (inclusief zorgverzekeringen). In het eerste halfjaar was het schaderesultaat voor belastingen bijna 125 miljoen gulden, 50 miljoen meer dan in de eerste helft van 1994, toen Achmea hierin ruim 73 miljoen verdiende.

“De eerder genomen maatregelen en premie-aanpassingen bij met name motorrijtuigen-, brand- en aansprakelijkheidsverzekeringen droegen bij aan de beheersing van de schadelast en beperking van de schadefrequentie in deze branches”, zegt Achmea in haar halfjaarbericht.

Bij de verkoop van levensverzekeringen (inclusief pensioenverzekeringen) steeg het resultaat voor belastingen met 14 miljoen gulden naar bijna 152 miljoen gulden. Daarmee blijft het levenbedrijf de grootste winstmaker van Achmea. De winst voor belastingen van het bankbedrijf (waaronder Staal Bankiers) steeg met 50 procent naar bijna 31 miljoen gulden. De omzet in verzekeringen en bancaire activiteiten steeg met bijna 10 procent naar 7,1 miljard gulden.