Verbond KLM met Indiaas Jet Airways

AMSTELVEEN, 30 AUG. De KLM en de Indiase regionale luchtvaartmaatschapij Jet Airways hebben gisteren een overeenkomst gesloten voor 'vergaande en nauwe' commerciële samenwerking tussen beide maatschappijen. Jet Airways is een in 1992 opgerichte, snel expanderende regionale maatschappij in India waar de KLM al enige tijd mee samenwerkt. Het bedrijf vervoerde vorig jaar in India 1,7 miljoen passagiers, kreeg toen van de Indiase zakenreiziger het predikaat 'preferred carrier', en vliegt met zeven nieuwe Boeing-737 toestellen op 19 Indiase bestemmingen waaronder Bombay, Delhi en Calcutta. De voorgenomen samenwerking met de KLM behelst onder meer de afstemming van vluchtschema's van zoveel mogelijk aansluitende Jet Airways-vluchten op de dienstuitvoering van de KLM op India. De KLM onderhoudt wekelijks met grote Boeing-747's zeven retourvluchten naar India: vier op Delhi, drie op Bombay en 1 op Calcutta. Het akkoord voorziet verder in het gezamenlijk gebruik van reserverings-, incheck-, en operationale systemen. In dit kader heeft Jet Airways inmiddels al het door de KLM ontwikkelde, gecomputeriseerde incheck- en vluchtafhandelingssysteem Codeco aangeschaft dat weldra op alle stations van de Indiase maatschappij zal worden geïnstalleerd. Verder komt er samenwerking op de gebieden van marketing en verkoop, vrachtvervoer, vlootonderhoud, accounting en vliegtrainingen. In dat kader zal een KLM-manager - voormalig chef van KLM's cabinepersoneel B. Drechsel - aan het managementteam van Jet Airways worden toegevoegd. Bij het Indiase bedrijf werken nu 1600 mensen en het hoofdkantoor staat in Bombay.