Twee schilderijen van Dalí geroofd in Musis Sacrum

ARNHEM, 30 AUG. Uit de tentoonstellingsruimte van Musis Sacrum in Arnhem zijn in de nacht van maandag op dinsdag twee schilderijen van de Spaanse schilder Salvador Dali gestolen. De twee werken, De handkus en De vlucht naar Egypte (ook wel De Drie Wijzen genoemd) maakten onderdeel uit van een expositie van schilderijen van Chagall, Dalí en Miro die gisteren werd geopend. De daders, die een derde schilderij dat zij al van de wand hadden gehaald, hebben laten staan, zijn spoorloos. De doeken waren afkomstig uit Italiaans privébezit.

De dieven hebben volgens de Arnhemse politie een gat in een stalen deur gemaakt en zich zo toegang tot de ruimte verschaft. Hoewel het alarm afging en de politie snel ter plekke was, wisten de dieven te ontkomen. De waarde van de doeken, die ongeveer 70 bij 80 centimeter meten, wordt geschat op 6 tot 700.000 gulden. Voor het begin van de tentoonstelling had een Arnhemse juwelier twijfels uitgesproken over de authenticiteit van een aantal tentoongestelde werken. De organisator, de Belgische kunsthandelaar S. Delbaere, spande daarop een kort geding aan. De Arnhemse rechter wilde uiteindelijk geen uitspraak doen over de authenticiteit van de schilderijen. Naar zijn oordeel had iedereen recht op zijn eigen mening daarover. “Ik vermoed dat de Arnhemse juwelier zijn uitspraken heeft gedaan uit ongenoegen, omdat hij eerst mede-organisator zou zijn”, zei Delbaere in een reactie. Volgens de kunsthandelaar heeft het geding een smet geworpen op de tentoonstelling.