Haarhuis loopt halve marathon in New York

NEW YORK, 30 AUG. “What does that mean: cot-fair-dom-me?” De Nederlandse tennissers maakten met hun veelvuldig gevloek de toeschouwers op Flushing Meadow gisteren nieuwsgierig. Op de tweede dag van de Open Amerikaanse tenniskampioenschappen kwamen negen Nederlanders in actie. De meesten hadden reden genoeg om gefrusteerd te zijn, want alleen Manon Bollegraf, Brenda Schultz en Paul Haarhuis bereikten de tweede ronde. Voor de andere zes zat het enkelspeltoernooi er na één partij al op.

Aan excuses echter geen gebrek. De jeugdige Sjeng Schalken weet zijn nederlaag tegen de Fransman Cedric Pioline (6-4, 7-5 en 6-1) aan een tekort aan ervaring. Jan Siemerink, zondag nog finalist in een toernooi op Long Island, gaf oververmoeidheid op als reden voor het verlies tegen Derrick Rostagno (6-4, 6-4 en 6-4). Petra Kamstra, op Wimbledon nog bij de beste zestien, klaagde na haar partij tegen Lindsay Davenport (6-4 en 6-2) over een ongunstige loting. “In Londen begon ik tegen de nummer 94 van de wereld. Hier tegen de nummer tien.”

Miriam Oremans had de pech in Katrina Adams een tegenstandster te treffen die “gewoon te goed serveerde”: 7-5 en 7-5. En Kristie Boogert wist zich geen raad met de routine van Zina Garrison: 6-3, 1-6 en 7-6. Alleen Stephanie Rottier had geen verklaring voor de nederlaag tegen Amy Frazier. Maar de cijfers van haar optreden, 6-0 en 6-0 in 37 minuten, spraken voor zich.

Op baan vijf werd evenwel het hardst gevloekt. Daar moest Paul Haarhuis tot op de bodem gaan om stand te houden tegen Gilbert Schaller. In een spannende, bijna vier uur durende partij versloeg de 29-jarige Brabander de Oostenrijkse gravelspecialist met 6-7, 6-1, 6-3, 6-7 en 7-5. “Een zware bevalling”, zei Haarhuis. “Ik heb het gevoel een halve marathon te hebben gelopen. Mijn eerste service was matig. Daarom moest ik hard werken.”

In het baseline-duel had Haarhuis een klein overwicht. Maar Schaller haalde met zijn krachtige backhand steeds weer op. Zowel in de vierde als de vijfde set wist de Oostenrijker een achterstand ongedaan te maken. In de laatste game deed Haarhuis de trucendoos open. Bij de service van Schaller deed de Brabander op de achterlijn een indianendansje. “Ik probeerde de suggestie te wekken om mijn backhand heen te lopen en met mijn forehand de bal vol te zullen raken. Als het meezit, raakt de tegenstander in verwarring en dwing ik fouten af.” De psychologische oorlogsvoering pakte goed uit: Schaller sloeg een dubbele fout en zat twee uur later in het vliegtuig naar Wenen. Haarhuis daarentegen vertrok in een limousine naar het Hard Rock cafe, waar dubbelpartner Jacco Eltingh zijn verjaardag vierde.

In de volgende ronde treft Haarhuis de Zweed Jonas Björkman. “Die speelt service-volley, dat ligt me wel. Alleen als hij bommen gaat serveren, wordt het lastig”, blikte hij vooruit.

Ook Brenda Schultz kreeg het gisteren een paar keer te kwaad. Tegen de Amerikaanse Audra Keller beleefde de als zestiende geplaatste tennisster een moeilijke middag. In de eerste set verspeelde ze op eigen service een 5-4 voorsprong. In de tie-break lukte het nog om drie setpunten weg te werken, de tweede set verloor ze kansloos met 6-2. “I'm shaking like a fricking dog”, schreeuwde ze het uit. In de laatste set ging het niet veel beter. Op 5-4 mocht de vrouw met de hardste opslag uit het circuit serveren voor de wedstrijd. Ze sloeg vier aces, kreeg drie matchpoints, en toch trok Keller de stand weer gelijk. In de beslissende tie-break toonde de 24-jarige Schultz zich eindelijk wat kordater: 7-3.

“Vandaag heb ik vooral tegen mezelf getennist”, oordeelde ze. “Ik heb drie sets lopen zwoegen en was vooral psychisch bezig. De laatste weken heb ik getraind op volleren. Maar Keller dwong mij tot rally's en dat maakte me onzeker.” De tennisster, die onlangs in het huwelijk trad met een Amerikaan, zei ook haar oude coach Glenn Schaap te missen. “Mijn man wilde me meer thuis hebben. Ik ben nog maar twee weken per jaar in Nederland en Glenn heeft geen zin om steeds met me mee te reizen.” In de tweede ronde speelt Schultz tegen de Amerikaanse Linsay Lee.

Richard Krajicek is vandaag de laatste Nederlander die in de eerste ronde in actie komt. Hij ontmoet de Tsjech Karel Novacek.