Foto

Foto: BREDA - Ongebruikelijke taferelen achter het station van Breda. Een groep olifanten verlaat de trein om op weg te gaan naar het Chasséveld, waar het Duitse circus Krone deze week zijn tenten heeft opgeslagen. Dompteur Banda Vidane haalt bij elke verplaatsing - zo'n dertig maal per seizoen - de vier Afrikaanse en zeven Indische olifanten lopend van de trein. De dieren kunnen niet met vrachtwagens worden vervoerd. Zij willen elkaar onderweg kunnen ruiken en horen. Dat kan niet als zij in verschillende vrachtwagens worden gezet, want als ze het contact met elkaar verliezen zouden levensgevaarlijke situaties voor het verkeer kunnen ontstaan. Bij de verplaatsing van het circus komen 250 wagens in beweging, de oudste dateert van 1928. De dieren echter, zoals de paarden, de giraffe, het nijlpaard en de kamelen gaan altijd per spoor. Veel stations zijn niet (meer) geschikt als aankomstplaats. De perrons van de steden die het circus tijdens het toernee bezoekt moeten aan speciale voorwaarden voldoen. (Foto NRC Handelsblad/Rien Zilvold)