Huisarts uit ambt gezet wegens grove onkunde

DEN HAAG, 29 AUG. Het gerechtshof in Den Haag heeft in april in hoger beroep een huisarts uit zijn ambt gezet, omdat hij bij herhaling blijk gaf van grove onkunde en ernstige nalatigheid. De man was sinds 1981 huisarts in Dirksland. Hij kreeg in 1991 en 1994 drie waarschuwingen en één berisping. In oktober zette het medisch tuchtcollege de arts uit zijn beroep. Inmiddels heeft hij in Spanje een bloeiende praktijk voor Nederlandse overwinteraars.

De huisarts werd in mei van dit jaar ook nog veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf en een geldboete voor het beëindigen van het leven van een 63-jarige vrouw uit Dirksland. Daarbij had hij zich niet gehouden aan de euthanasie-regeling. De arts schreef recepten uit op naam van patiënten voor wie de medicijnen niet waren bedoeld. Vervolgens gebruikte de arts die medicijnen zelf. De huisarts was verslaafd geraakt aan het pepmiddel Ritalin. Verder paste hij huidpleisters op medisch onverantwoorde wijze toe en voerde hij flapoorcorrecties uit, terwijl een huisarts daartoe niet bevoegd is.

De inspectie voor de gezondheidszorg heeft de Spaanse inspectie op de hoogte gesteld van de uitspraak. Omdat de huisarts bij de Hoge Raad in cassatie is gegaan, is hij formeel nog in functie. De Spaanse inspectie heeft de huisarts daarom een voorlopige vergunning gegeven. Mocht ook de Hoge Raad besluiten de arts zijn bevoegdheid te ontzeggen, dan wordt de voorlopige vergunning in Spanje ingetrokken, zo laat een woordvoerder van de inspectie weten. (ANP)