Topontmoeting Clinton en Jiang Zemin in oktober

WASHINGTON, 28 AUG. De Verenigde Staten en China treffen voorbereidingen voor een topontmoeting tussen president Clinton en zijn Chinese ambtsgenoot Jiang Zemin. Dat heeft de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Peter Tarnoff gisteren in Peking bekendgemaakt.

De top zou eind oktober in Washington of New York moeten plaatsvinden. De ministers van buitenlandse zaken van beide landen zullen elkaar nog ontmoeten om een definitieve afspraak te maken. De bekendmaking komt kort na de uitwijzing door de Chinese autoriteiten van de Amerikaans-Chinese mensenrechtenactivist Harry Wu. Diens arrestatie in juli had de toch al bekoelde betrekkingen tusen de VS en China verder verslechterd. Maar een dag na zijn vrijlating maakte het Witte Huis bekend dat Hillary Clinton, de vrouw van de president, alsnog besloten had volgende maand de Amerikaanse delegatie naar de VN-vrouwenconferentie in Peking te zullen leiden. De president en zijn vrouw verdedigden die beslissing zaterdag tegen kritiek op Amerikaanse deelname aan de conferentie in het algemeen, en die van de vrouw van de president in het bijzonder. Deelname aan de conferentie zou impliciet een ondersteuning van het Chinese regime zijn, dat met praktijken als gedwongen abortus en sterilisatie een zeer slechte reputatie heeft op het gebied van de mensenrechten. Wu bekritiseerde zaterdag het besluit van Hillary Clinton om naar China te gaan. Het zou volgens hem een signaal voor de Chinese autoriteiten zijn dat het niet uitmaakt wat ze doen.