Postma wint brons bij EK-zwemmen

WENEN, 28 AUG. Nog maar een jaar geleden leek het Nederlandse zwemmen internationaal afgeschreven. Na de teleurstellende prestaties op de Olympische Spelen van Barcelona werd ook bij het EK van '93 en het WK van vorig jaar matig tot slecht gepresteerd. Maar bij de Europese titelstrijd van afgelopen week in Wenen kwam het herstel: op liefst zestien nummers was Nederland in de finale vertegenwoordigd.

Dat leidde tot twee zilveren medailles (Carla Geurts op de 400 vrij en de vrouwen-estafette ploeg op de 4 keer 200 vrij), een bronzen plak (Angela Postma op de 50 vrij) en drie Nederlandse records. Maar ook tot grote individuele verbeteringen én een olympische selectie voor Atlanta met nu al dertien leden. Verder brak een zeldzaam supertalent, Pieter van den Hoogenband, definitief door.

“Hele grote klasse”, prees bondscoach René Dekker de 17-jarige jongeling die vorige week het Nederlands record op de 100 meter vrije slag ruim verbeterde. “Hij gaat een grootse toekomst tegemoet als hij zo koel en ontspannen blijft als nu. We zullen hem rustig moeten brengen. Kwantitatief zal hij wel meer moeten gaan doen. Want deze week bleek bijvoorbeeld het verschil tussen hem en een absolute wereldtopper als Popov: liefst 13 kilo in spiermassa.”

Op de slotdag van de Europese kampioenschappen zwom Postma naar de derde plaats op de 50 meter vrije slag, vlak voor Inge de Bruijn (vierde in 25,95), maar net achter de Zweedse Olofsson (goud in 25,76) en de Duitse Van Almsick (zilver in 25,80). De 24-jarige Friezin had een week moeten wachten op haar specialiteit. Ze kwam niet op andere nummers in actie. Een slepende schouderblessure verstoorde zes weken geleden de trainingsopbouw en bleef haar tot in Wenen achtervolgen. Ze had elke dag last, maar wende daar aan. “Eerst wilde ik helemaal niet naar Wenen, later weer wel en dan maar zien. Ik heb vooral de benen getraind, maar de armen zijn belangrijker. Met pijnstillers kon ik wel wat doen. Bovendien is 50 meter te kort om aan pijn te denken. Het is duiken, zwemmen, aantikken”, zei Postma, die met haar prestatie de limiet voor de Spelen van volgend jaar haalde.

Minouche Smit voldeed in het slotweekeinde op de 200 wisselslag ook aan de eis voor uitzending naar Atlanta. Ze kwam naar Wenen met een tijd van 2.19,19, zwom in de serie 2.18,13 en haalde in de finale met 2.17,66. (goed voor een zesde plaats) de olympische limiet. Gisteren zwommen ook twee Nederlandse estafette-ploegen in de finales. Zowel op de 4 keer 200 wisselslag bij de vrouwen als de 4 keer 100 wissel bij de mannen, bleek een achtste plaats het hoogst haalbare.

De overwinning op de 200 wisselslag was verrassend voor de 24-jarige Michelle Smith. De Ierse wordt in zwembaden in Dordrecht en omgeving getraind door haar vriend, de Nederlandse discuswerper Erik de Bruin. (ANP)