Koeman steekt niet in een Oranje-vorm

ENSCHEDE, 28 AUG. Ronald Koeman liet gistermiddag in het Diekman-stadion al voor het douchen via de perschef van FC Twente doorgeven dat hij niet wenste te worden lastig gevallen met vragen over zijn vermoedelijke rentree in het Nederlands elftal. Later, in het voorbij lopen, wilde hij nog net kwijt dat hij eerst wil overleggen met de “desbetreffende persoon” alvorens hij zijn beslissing om zich weer beschikbaar te stellen wereldkundig zal maken. Daarmee doelde Koeman, die in Enschede niet kon voorkomen dat Feyenoord twee punten verspeelde (2-2), waarschijnlijk op de niet aanwezige bondscoach Guus Hiddink. Of betrof het Danny Blind wiens positie bij Oranje in het gedrang komt?

Hiddink en Koeman hebben elkaar afgelopen week uitvoerig gesproken in Barcelona tijdens het Juan Gamper-toernooi. “Ik laat in het midden of ik officieel ben uitgenodigd. Voor mezelf heb ik een besluit genomen”, aldus Koeman en hij toverde een mysterieus lachje om zijn mond. De bondscoach en de gelouterde libero houden zich voor de buitenwacht bewust van de domme.

Guus Hiddink had zijn rechterhand Rinus Israel naar het oosten des lands gedirigeerd. Zelf heeft de bondscoach Koeman bekeken tegen Chelsea, Ajax en in het Juan Gamper-toernooi. Genoeg gelegenheid dus om de Feyenoorder uitgebreid te analyseren. Hiddink huldigt momenteel één principe: het doel heiligt de middelen. Als het EK in Engeland van volgend jaar maar wordt bereikt. Een routinier als Ronald Koeman, die na het WK in de Verenigde Staten bedankte voor de eer, is in zijn ogen een welkome versterking. Hiddink heeft in Londen zelfs Ruud Gullit nog eens bekeken, hoewel hij weet dat de Amsterdammer niet meer beschikbaar is.

Het zijn de laatste strohalmen van een bondscoach die na twee gênante vertoningen (tegen Tsjechië en Wit-Rusland) wanhopig op zoek is naar leiders voor Oranje. En die dus probeert te recruteren bij een vergrijsde generatie. Hiddink en Koeman zijn goede kennissen van elkaar. Ze plegen samen nog weleens een golfballetje te slaan. Op basis van zijn recente prestaties bij Feyenoord is er voor Hiddink geen aanleiding om de voormalige Barcelona-ster te overreden tot een Heintje Davids-actie. In het shirt van zijn nieuwe werkgever heeft Koeman nog zelden zijn specifieke kwaliteiten kunnen etaleren. Hij miste een strafschop, schoot vele vrije trappen naast of over het doel en menige dieptepass kwam niet aan. Dat heeft ongetwijfeld met de anticipatie van zijn ploeggenoten te maken, maar ook met het feit dat hij veel energie moet stoppen in de organisatie van de defensie, vorig jaar nog de achilleshiel van Feyenoord.

Niettemin luidt de conclusie dat Koeman niet in een Oranje-vorm steekt. Hoewel dat wellicht eenmaal in het nationale team weer anders is. Ploeggenoot Peter Bosz: “Koeman is nog steeds voor elk elftal een versterking.” Maar als de libero weer deel uitmaakt van de Oranje-selectie ontstaat er een ander probleem. Hoe zullen de Ajacieden reageren op de verwijdering van hun aanvoerder Danny Blind uit de basiself? Aangenomen mag worden dat er geen plaats is voor Koeman én Blind. Tenzij Hiddink daar een modus voor weet te vinden. Een voor de hand liggend centraal verdedigingsduo in de eerst volgende kwalificatiewedstrijd, op 6 september tegen Wit-Rusland, is het tandem Koeman-De Kock. Ofschoon Koeman bij Feyenoord een goed koppel vormt met Ulrich van Gobbel. De wegen van Hiddink zijn echter ondoorgrondelijk, hij kan van alles uit de hoge hoed toveren.

De veelgeplaagde Achterhoeker zal de komende dagen een paar belangrijke knopen moeten doorhakken. Ook ten aanzien van de doelman. Ed de Goey ging al niet helemaal vrijuit vorige week tegen Vitesse bij de goal van Edwin Gorter. De eerste Twente-treffer van Arnold Bruggink was gisteren eveneens niet onhoudbaar. Zo heeft De Goey al weer drie doelpunten op zijn conto en concurrent Van der Sar van Ajax staat nog op nul.

Het enthousiasme waarmee het nieuwe Feyenoord werd ontvangen kan na het gelijke spel weer tot normale proporties worden teruggebracht. “Als je mee wilt doen aan de top moet je hier winnen”, meende coach Willem van Hanegem terecht. Qua veldspel hadden de Rotterdammers de betere ploeg, toch kwam Twente twee keer op voorsprong. Die overigens telkens binnen zes minuten weer door Feyenoord werd te niet gedaan.

Van Hanegem had een nieuw gezicht in de gelederen opgenomen: de negentienjarige George Boateng die de geblesseerde Clemens Zwijnenberg verving. De rechtsback was vorig jaar nog uitgeleend aan Excelsior en speelde geen slechte wedstrijd tegen de lastige Oekraïner Joeri Petrov. Linksback Rob Witschge daarentegen maakte op een belangrijk moment eigenlijk drie fouten binnen enkele seconden. Na ruim een uur voetbal liet hij zich eerst de bal ontfutselen door Bruggink, vervolgens mocht de Twente-spits hem ook nog eens op de achterlijn passeren en daarna gaf hij zijn opponent een klein tikje tegen de voeten. Bruggink ging uiteraard languit en Boerebach benutte de strafschop. Witschge vindt dan zijn nieuwe rol “wel went”. Maar liever speelt hij toch linkshalf. Witschge ontkent dat hij Bruggink zou hebben geraakt.

Van Hanegem zal in zijn team nog een paar oneffenheden moeten wegwerken. Het zal niet de bedoeling zijn dat Van Gobbel vaak in balbezit komt en de opbouw verzorgt. Een beetje slimme aanvaller dwingt Koeman de bal af te geven, waarna de soms roekeloze voorstopper zijn medespeler moet zien te bereiken. Daarnaast worden de spitsen nog onvoldoende bediend door de linkerkant. Peter Bosz: “Toch zie je een hoop verbeteringen ten opzichte van vorig seizoen toen we hier met 5-1 verloren. Nu komen we terug na een achterstand, maar de afgelopen jaren zouden we nog meer doelpunten in het netje hebben gekregen.”