Hillary Clinton naar China voor VN-conferentie

WASHINGTON, 26 AUG. De Amerikaanse first lady Hillary Clinton zal begin september in China de vierde Vrouwenconferentie van de Verenigde Naties bijwonen. De beslissing werd gisteren genomen nadat Peking de Amerikaans-Chinese activist voor de mensenrechten, Harry Wu, had uitgewezen. Volgens mededelingen van het Witte Huis zou Hillary Clinton niet naar Peking zijn gegaan, indien Harry Wu niet was vrijgelaten. De 58-jarige Wu, een tot Amerikaan genaturaliseerde Chinees, werd in juni van dit jaar aan de grens met China aangehouden en afgelopen donderdag op beschuldiging van spionage tot 15 jaar cel en uitwijzijng veroordeeld; de Chinese rechter zei niet wanneer Wu het land zou worden uitgezet. De Amerikaanse regering heeft Peking sinds de aanhouding van Harry Wu herhaaldelijk gevraagd hem vrij te laten. De kwestie leidde tot een diepe inzinking in de betrekkingen tussen beide landen.

De Amerikaanse ambassadrice bij de VN, Madeleine Albright, die de nationale delegatie op de Vrouwenconferentie zal leiden, sprak gisteren geruchten tegen dat Peking en Washington een 'deal' hebben gesloten over Wu: zijn vrijlating in ruil voor een zware Amerikaanse delegatie, inclusief de presidentsvrouw. “Het zou onlogisch zijn om in naam van de rechten van de mens een conferentie te boycotten die die rechten moet bevorderen”, aldus Albright. Hillary Clinton zal overigens alleen de conferentie bijwonen en geen ontmoetingen hebben met Chinese gezagsdragers. (AP)