GAMBAS A LA PLANCHA

Vis, kreeft, grote en kleine garnalen en schelpdieren, weekdieren als inktvis, zeekat of jonge octopus, worden in Spanje vaak a la plancha bereid. Op de plaat gaargeschroeid zogezegd. Het schroeien geeft al die zaken een heerlijke smaak mee. In Nederlandse keukens kom je maar spaarzaam een losse of vaste grillplaat van dik glad metaal tegen. Een kontaktgrill met ribbelprofiel voor op het gas kan een alternatief zijn maar beter nog is gewoon een ruime bakpan met dikke gladde bodem als plancha te gebruiken. Wie zich wil beperken tot grote garnalen van de hete plaat, gaat als volgt te werk.

Wrijf de plancha (of de bodem van een bakpan) heel dun met olijfolie in en verhit hem op hoog vuur. Leg de ongepelde grote garnalen mannetje aan mannetje naast elkaar op de hete plaat. Prik een vork in de rug van een gehalveerde citroen, doop de citroen met zijn opengesneden kant in een bakje met wat gezouten olijfolie en bestrijk hiermee snel de garnalen. Draai na circa 2 minuten de garnalen om, doop de citroen weer in de olie en wrijf nu de andere kant van de garnalen in. Draai de garnalen zonodig nogmaals tot ze aan weerszijden roze zijn gekleurd. Neem ze direct met een bakmes van de hete plaat en leg ze op een platte serveerschaal. Geef hierbij romescosaus (zie recept van donderdag 24 augustus) of serveer de garnalen met partjes citroen. Maar een geschroeide garnaal met zachtrode romesco is wel een belevenis.