ANC-senator verkrachtte kind en wil niet betalen

KAAPSTAD, 25 AUG. De Zuidafrikaanse politie heeft een senator van het Afrikaans Nationaal Congres aangehouden die weigert het onderhoud te betalen van een vierjarig kind dat hij bij een veertienjarig meisje heeft. De zaak, die enkele dagen geleden aan het licht kwam, heeft het ANC, de grootste regeringspartij, in verlegenheid gebracht.

Senator Patrick Mogale werd in februari 1994 door de rechtbank opgedragen 300 rand per maand (135 gulden) per maand te betalen voor zijn kind, dat hij heeft verwekt toen de moeder negen jaar oud was. Het oud-schoolhoofd zou het buurmeisje hebben verkracht. De ouders van de moeder hadden hem voor de rechtbank gedaagd, omdat zij de kosten van levensonderhoud niet op zich konden nemen. Mogale ontkende volgens berichten in Zuidafrikaanse pers voor de rechtbank niet dat hij de vader is. Hij betaalde echter niet. De politie heeft een jaar lang geprobeerd de ANC'er te arresteren, maar heeft verklaard dat het niet lukte omdat de man heen en weer reisde tussen de provincie Noord-Transvaal, die hij vertegenwoordigt, en de Senaat in Kaapstad.

De Vrouwenliga van het ANC heeft geëist dat Mogale uit de Senaat wordt gezet. Volgens de Liga heeft de senator, indien het kind inderdaad van hem is, zich schuldig gemaakt aan verkrachting van een minderjarige. Woordvoerders van het ANC hebben verklaard dat zij pas van de zaak hoorden toen een krant er dit weekeinde over berichtte. Dat zou ook verklaren waarom Mogale op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van april vorig jaar was terechtgekomen, terwijl de rechtszaak al achter de rug was. De partij heeft een onderzoek ingesteld en zal “disciplinaire maatregelen” nemen indien de senator schuldig wordt bevonden.