ABN Amro wijzigt bankdienst sterk

AMSTERDAM, 25 AUG. ABN Amro gaat haar verkoop van bankdiensten in Nederland ingrijpend wijzigen. De bank zal in Nijmegen een belfabriek (zogeheten call center) opzetten voor verkoop per telefoon van relatief simpele bankprodukten, zoals spaargelden en kleine kredieten, aan particulieren en het midden- en kleinbedrijf. Op het ogenblik verkoopt ABN Amro de bulk van haar bankdiensten vai een netwerk van ongeveer 1050 kantoren in Nederland.

Dat heeft bestuurslid mr. R. Groenink, de nieuwe voorzitter van de directie Nederland, vanochtend gezegd tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. Groenink is de opvolger van bestuurder drs. D. Meys die een maand geleden is overleden.

De belfabriek is 24 uur per dag bereikbaar. Het zal eerst nog een proef zijn, die gericht wordt op de klanten van een groep kantoren in Noord-Holland. Groenink en bestuursvoorzitter mr. J. Kalff zeiden vanochtend niet te kunnen aangeven wat de gevolgen van de nieuwe distributiestrategie zijn voor het Nederlandse kantorennet en de werkgelegenheid daar.

De netto winst van ABN Amro is in het eerste halfjaar dankzij hogere opbrengsten in het buitenlands bedrijf gestegen met 8,4 procent tot 1,12 miljard gulden. In het vergelijkbare eerste halfjaar van 1994 was de netto winst die toekomt aan houders van gewone aandelen 1,03 miljard gulden.

De winstgroei was verrassend hoog. ABN Amro had in maart laten weten dat de opbrengsten in de eerste twee maanden tegen vielen. Nu verwacht de bank dit jaar een hogere winst per aandeel te behalen. In de eerste zes maanden steeg de winst per gewoon aandeel met 5,2 procent naar 3,67. In het eerste halfjaar van 1994 verdiende de bank 3,49 gulden per aandeel.

De bank leed onder de waardedaling van de dollar. Bij gelijkblijvende dollarkoers was de netto winst 94 miljoen gulden hoger uitgekomen. Dan was de stijging van de winst 17 procent geweest. Het bedrijfsresultaat voor belastingen steeg in het eerste halfjaar met 6,2 procent naar 1,83 miljard gulden. Bank en verzekeraar ING meldde gistermiddag een 23 procent hoger bedrijfresultaat in zijn bancaire activiteiten.

Zowel in Nederland als in het buitenland steeg de winst voor belasting, maar in het buitenland was het groeitempo ondanks de lagere dollarkoers bijna vier maal zo hoog. In Nederland steeg de winst voor belastingen met 2,9 procent naar 972 miljoen gulden. In het buitenland was de toename van het resultaat voor belastingen 10,2 procent naar een niveau van 862 miljoen gulden. Daarmee komt de bijdrage van het buitenlands bedrijf aan de totale winst - nu 47 procent - dichtbij de doelstelling van 50 procent, zei Kalff tevreden.

ABN Amro verhoogt het tussentijdse dividend met een dubbeltje naar 1,60 gulden. De koers van de aandelen steeg vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs met ?? dubbeltjes naar ?? gulden.

De inkomsten stegen in het eerste halfjaar net iets sneller dan de kosten:2,9 procent meer opbrengsten, 2,6 procent meer uitgaven. In het eerste halfjaar heeft de bank het aantal medewerkers in Nederland met 540 verminderd ten opzichte van eind 1994 tot 35.137. De banen verdwijnen vooral in het binnenlandse kantorennet. Omgerekend naar volledige dagtaken en inclusief uitzendkrachten komt ABN Amro op een daling van 262. In het buitenland steeg het aantal medewerkers als gevolg van overnames en autonome expansie met 2.116 naar 28.620. Gerekend naar volledige taken was de toename, inclusief uitzendkrachten, 1.988.