Vluchtelingencrisis Rwanda naar oplossing

NAIROBI, 24 AUG. Er leek vanochtend een einde te komen aan de gedwongen repatriëring van vluchtelingen door Zaïre. Nadat gisteren het aantal deportaties van Rwandese en Burundese vluchtelingen al was afgenomen, werden er vanochtend geen vluchtelingen meer de grens overgezet bij Bukavu en Uvira. Volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties bestaat er een goede kans op een spoedige oplossing van het conflict met Zaïre.

Sinds Zaïre zaterdag met zijn acties begon heeft het 15.000 vluchtelingen uitgewezen. Gisteren zijn er nog slechts enkele honderden het land uitgezet. Rondom Uvira blijken de meeste kampen verlaten sinds tienduizenden Burundische vluchtelingen er de heuvels introkken om te ontkomen aan de deportatie.

De speciale afgezant van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, Carrol Faubert, vloog vanochtend naar de Zaïrese hoofdstad Kinshasa voor overleg met de regering. Eerder had hij gezegd mogelijkheden te zien voor een politieke doorbraak. De controle over de kampen door Hutu-extremisten, die terugkeer van de vluchtelingen willen voorkomen, lijkt door de Zaïrese acties te zijn afgenomen. Volgens Faubert zijn veel vluchtelingen nu bereid op vrijwillige basis te vertrekken op voorwaarde dat niet de Zaïrese troepen maar de VN de repatriëring organiseren. Een UNHCR-woordvoerder in Nairobi zei vanochtend: “We zijn optimistisch dat snel een oplossing kan worden gevonden.”

De Veiligheidsraad prees gisteren in New York Zaïre voor zijn inspanningen in de afgelopen maanden om de vluchtelingen op te vangen. Bovendien riep de raad Rwanda op meer te doen om de vluchtelingen te doen terugkeren. Meer medewerking van Rwanda is een van de eisen van Zaire.