Kinderagenda

Poppenspel Een ven is een klein meer. In bezoekerscentrum Oisterwijk van de Vereniging Natuurmonumenten begint zo 27 aug om 11u een poppenspel dat heet 'Het blauwe toverven'. Het verhaal gaat over een aardvrouwtje dat in een donker hol woont. Ze voelt zich alleen, zo diep onder de grond. Liever zou ze een watervrouwtje zijn en vrij als een vis in het blauwe toverven wonen. Haar vriendin Leliandra is daar al naar toe gegaan, op zoek naar heldere waterstenen, maar nooit meer teruggekomen. Het aardvrouwtje denkt dat Leliandra is meegenomen door de Grote Waterplager.

Na de voorstelling is er een boswandeling. Dan kun je zien wat er in het echt zoal te zien is in en om een ven. Van Tiendhovenlaan 5, Oisterwijk. Kosten ƒ 4 (leden), ƒ 5 (niet-leden). Inl en reserveren 04242-19209.

Flip en Flodder In de kindermuziekshow van Circus Custers spelen twee clowns, Flip en Flodder, de hoofdrol. Ze houden van elkaar en toch ook weer niet. Flip speelt directeur en houdt van rustige, nette liedjes, en hij is nogal saai. Daardoor valt Flodder vaak in slaap. Maar toch valt er met Flodder veel te beleven. Wil je weten wat? Ga dan op woensdagmiddag 30 augustus naar het Openluchttheater de Pinkenberg in Velp. (bij slecht weer naar sporthal de Dumpel in Velp). Het is de laatste voorstelling. Aanvang 14u, entree ƒ 5. Inl 085-641912.

Landverhuizers Zo 27 aug is er van alles te doen op de Rotterdamse Wilhelminakade bij hotel New York. Het is dan landverhuizersdag. Van de 17de tot in de 20ste eeuw vertrokken honderdduizenden mensen vanaf deze plek naar Amerika. Iedereen moet daarom verkleed als een landverhuizer komen en veel bagage meenemen. Als je wilt kun je meezingen met het Groot Landverhuizerslied dat voor deze dag is geschreven. De hele middag zijn er muziekoptredens en theateracts. Ook zijn er acrobaten. Binnen in het hotel begint om 14u 'Avontuur met een staartje', een tekenfilm van Steven Spielberg. Buiten staat 'de langste tafel ter wereld' waar je kunt knutselen aan een kijkdoos, een brief schrijven om in een fles te doen en in de Maas te gooien en om 17u: pannekoeken eten (voor 50 cent per stuk). Als iedereen uitgegeten is wordt vanaf de kade een grote luchtballon de omhoog gelaten en een heleboel kleine ballonen met boodschappen voor mensen in andere landen. Inl 010-4390500.

Soldaten Het meeste speelgoed is tegenwoordig van plastic gemaakt. Vroeger speelden kinderen met soldaatjes van tin. In het Legermuseum in Delft is za 26 aug van 11 tot 16u een tingieter aanwezig die laat zien hoe die gemaakt werden. Hij gebruikt daarvoor antieke mallen. Je kunt ook zelf tinnen soldaatjes beschilderen. Verf en kwasten staan klaar. Korte Geer 1, toegang ƒ 4,50 (volwassenen), ƒ 2,50 (4 t/m 12 jaar). Inl 015-150500

Tollen en hoepels Vanuit alle hoeken van het land, maar ook vanuit het buitenland komen kinderen spelen op de Brink, het mooi gerestaureerde plein van Deventer. En waarom? Omdat je, gratis, met oud, traditioneel Hollands speelgoed mag spelen. Zoals tollen, stelten en hoepels. Verder kun je rijden met een 'hoge bi' (zo'n oude fiets met een groot voorwiel en een klein achterwiel), een 'vliegende hollander' (een soort skelter) en een aantal kleine bakfietsen. Spelen op de Brink kan nog tot eind september, iedere woensdag en zondagmiddag van 14-17u30. En als je genoeg hebt van het spelen kun je 's kijken wat het plaatselijke Speelgoed- en Blikmuseum in huis heeft. Brink 47 Deventer. Inl 05700-93786.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam, ter attentie van Tonny Schoemaker.