Braziliaan libero bij bekerduel (0-0) tegen Dordrecht'90; Sobere Santos nuttig in Ajax 2

DORDRECHT, 24 AUG. Van de Rose Bowl in Los Angeles naar de Krommedijk in Dordrecht. Van het Braziliaanse elftal, dat de finale van de wereldtitel wint, naar Ajax 2 dat gelijkspeelt in een poulewedstrijd om de Nederlandse beker. Marcio Santos moet het allemaal ondergaan, voordat hij goed genoeg wordt bevonden voor het eerste van Ajax.

Santos laat keer op keer weten dat hij niets hoeft te bewijzen. Hij is immers een wereldkampioen. De selectie voor het tweede van Ajax heeft hij dan ook gelaten over zich heen laten komen. Gisteren speelde hij voor het eerst een volledige wedstrijd, tegen Dordrecht'90. Het resultaat was mager (0-0), maar de Braziliaanse verdediger was vooral nuttig en speelde sober. Hij zette geen stap te veel, kwam alleen over de middenlijn om bij corners gevaar te stichten en liet de jonge Ajacieden achter de aanvallers van Dordrecht aan lopen.

Het is onduidelijk of Santos gisteren voor het laatst in Ajax 2 heeft gespeeld. Zelf herhaalt hij het bij één duel te willen laten, maar hij staat al op anderhalf. Coach Gerard van der Lem van de Ajax-reserves hinkt op twee gedachten: “Of Santos gaat vrijdag met Ajax 1 mee naar Madrid voor een toernooi, of hij blijft in Nederland om zondag met het tweede tegen Hollandia te spelen.” De beslissing is aan hoofdcoach Louis van Gaal. “Van Gaal en ik zijn heel benieuwd hoe Marcio het tegen een club als Real Madrid doet. Bovendien hebben we geen verdedigers op de reservebank van het eerste. Gaat Santos mee naar Spanje, dan begint hij sowieso op de bank.”

Santos benadrukte gisteren niet langer zijn status van wereldkampioen: “Ik wil gewoon spelen, maakt niet uit op welke positie of tegen welke tegenstander.” De Braziliaan was vooral blij dat hij een volledige wedstrijd kon meedoen. Van der Lem kwalificeerde hem als “veel te sterk” voor Dordrecht. Volgens de assistent-coach zijn de trainingen van de A-selectie pas echt zwaar: “Daar doe je weerstand op. Vanavond heeft Santos het niet erg druk gehad, fysiek kon hij het allemaal makkelijk aan.”

Van der Lem had louter goede acties gezien van Santos. Hij noemde de Braziliaan souverein in de verdediging, een foutloos spelende leermeester voor alle 'Ajax 2-jonkies' (“ondanks de taalbarrière”) en vooral een man met een geweldige uitstraling. “Dezelfde als Rijkaard had”, zei de coach spontaan.

In zijn opsomming roemde Van der Lem ook de kopkracht van de als libero spelende Santos. Dat ging Dordrecht-coach Lex Schoenmaker te ver: “Nee, koppen kan die Santos niet. Een van mijn kleinste spelers kwam ver boven die Braziliaan uit toen ze een luchtduel aangingen.”

Vóór het bekerduel liet Van der Lem Santos een instructie-video voor scheidsrechters zien, waarin de nieuwe spelregels voor 'tackles van achteren' werden uitgelegd. Als waarschuwing. “Marcio heeft toch de reputatie dat hij er enorm in gaat. Dan neemt hij alles mee wat hij tegenkomt: de bal, de benen en de achillespezen.” Santos bekeek de video, bedankte voor de goede bedoelingen, maar vond de vertoning overbodig. In de wedstrijd zag Van der Lem waarom: “Hoe hij het doet weet ik niet, maar hij gaat altijd voor de bal en hij krijgt hem altijd.”