Beurs Argentinië schrikt na rel over 'mafia' van Cavallo

BUENOS AIRES, 24 AUG. Beleggers op de Argentijnse beurs hebben deze week onrustig gereageerd op beschuldigingen van de minister van economische zaken, Domingo Cavallo, dat de georganiseerde misdaad de economische hervormingen zou willen ondergraven. De omzet op de beurs van Buenos Aires daalde dinsdag met 2,4 procent en gisteren opnieuw een half procent.

“De markt is erg afwachtend omdat Cavallo ditmaal misschien iets te ver is gegaan”, zegt de analist Patricio Hickey. “We geloven wel dat hij het ook ditmaal wel zal halen omdat hij enorme steun van president Menem geniet, maar hij kan niet in het wilde weg links en rechts mensen blijven beschuldigen.”

Cavallo, architect van het succesvolle economische hervormingsprogramma dat in enkele jaren de Argentijnse hyperinflatie heeft bedwongen en voor ongekende groei heeft gezorgd, zei vorige week dat de mafia een monopoliepositie tracht te verwerven bij de geplande privatisering van de nationale posterijen. Groepen anonieme misdadigers zouden volgens hem daartoe trachten functionarissen binnen de regering te beïnvloeden.

De beschuldigingen leidden tot een aanvaring tussen Cavallo en twee van zijn partijgenoten, vice-president Carlos Ruckauf en de invloedrijke gouverneur van de deelstaat Buenos Aires, Eduardo Duhalde. Zij eisten dat Cavallo namen zou noemen of zijn beschuldigingen zou intrekken.

Cavallo heeft dat geweigerd, wat weer leidde tot geruchten dat hij zou willen aftreden. Die weersprak hij. In een toespraak van tweeënhalf uur tot het Congres eiste Cavallo gisteren nieuwe wetten om de misdaad te bestrijden. President Menem - die in mei voor een nieuwe ambtstermijn werd gekozen, voornamelijk op grond van Cavallo's resultaten - heeft zijn minister tot nu toe steeds gedekt. (Reuter, AP)