Auckland beleeft 'primeur' Windows

ROTTERDAM, 24 AUG. In Auckland, Nieuw Zeeland, is vannacht het eerste softwarepakket Windows 95 van Microsoft over de toonbank gegaan. Door het tijdverschil, had Nieuw Zeeland deze 'primeur'. Van het nieuwe besturingsprogramma voor personal computers zijn eerder 500.000 testversies verspreid. In Nederland waren er al circa 50.000 illegale kopieën in omloop.

De eerste koper in Auckland, de 19-jarige student Jonathan Prentice, zei het een “beetje griezelig” te vinden de eerste te zijn. De eenvoudige transactie werd voor de geschiedenis vastgelegd door vijf televisieploegen.

Aanvankelijk was het de bedoeling van Microsoft het nieuwe programma uit te brengen in april 1994. Maar dat werd uitgesteld, omdat deze versie kuren vertoonde als er verbindingen tot stand werden gebracht met bestaande programma's en andere apparatuur.

In de Verenigde Staten gingen sommige winkels om middernacht open, en waren de schappen tot het uur nul afgeplakt.

Microsoft heeft voor de introductie van het programma een grootscheepse reclame- en marketingoperatie op touw gezet. Samen met uitgaven daarvoor van pc-fabrikanten en detaillisten, ramen insiders de totale uitgaven op 1 miljard dollar.

In Nederland was het vanmorgen vrij rustig in de computershops. Bij de computerwinkel Dunnet in Rotterdam “loopt het goed”, maar van enige opwinding is geen sprake. “We hebben hier wel te maken met nuchtere Nederlanders”, aldus een verkoper. “Een groot succes” is volgens Dunnet het aanbod om het programma voor vijftig gulden à la minute op de pc te laten installeren. Verder blijken de klanten in één moeite door meteen extra geheugenruimte aan te schaffen en ook CD-ROM-spelers.