Koningin zoekt na alle drukte rust van natuur

JAKARTA, 23 AUG. Eindelijk Jakarta uit! De volte van de stad, het rumoer van de straat, de hoge dichtheid van officials met hun steeds weer nieuwe programmawijzigingen, het is de koningin allemaal een beetje zwaar gevallen, zo blijkt in een paar korte keuvelminuutjes die de meereizende journalistiek zijn toegestaan op de residentie van de Nederlandse ambassadeur.

Vandaag mag ze weg. Eerst naar Surabaya op Oost-Java en daarna - om Indonesië echt zelf te kunnen aanschouwen - dorpen aandoen en de natuur in, zonder pers wel te verstaan. Want de mooiste momenten, die beleeft ze straks in de natuur, zonder de pers.

Prins Claus heeft voor het eerst even afgehaakt om de vermoeienissen van gisteren wat langer te kunnen verwerken dan de rest van het koninklijk gezelschap. Tijdens de ontmoeting van de koningin met de Nederlandse gemeenschap in Jakarta staat alleen de prins van Oranje aan haar zijde.

De eerste dag had ze de spanning het zwaarst op haar schouders voelen rusten, vertelt de vorstin. De onbekendheid met de omgeving - in tegenstelling tot zovele Nederlanders had ze wel erg lang gewacht met een bezoek aan de archipel, moest ze toegeven - en de onvoorspelbaarheid van de reacties van de Indonesiërs, hadden haar wat onzeker gemaakt. Haar vader - iedereen vraagt hier naar haar vader - had haar veel verteld, maar toch. Ergens zelf heen gaan is toch anders.

En dan natuurlijk de rede. Licht nerveus was ze geworden van alle gekrakeel over het verleden, alle aandacht van, alweer, die pers, voor wat haar koninkrijk verdeelde.

Ze had alle krante- en discussiestukken uit het raam gegooid, geestelijk gesproken, alle meningen tegen elkaar weggestreept om vervolgens zelf een geheel eigen verhaal te kunnen schrijven. Volgens haar was dat redelijk gelukt. De Indonesische gastheren hadden in elk geval vriendelijk gereageerd, alleraardigst, mocht ze wel zeggen.