Ford in Chinese truckbouwer

DETROIT, 23 AUG. De Amerikaanse autofabrikant Ford koopt een belang van 20 procent in de Chinese vrachtwagenfabriek Jiangling Motors, die in staatshanden is. Vice-president Wayne Booker liet gisteren in Shenzen weten samen met Jiangling een nieuwe serie vrachtauto's op de Chinese markt te brengen. Ford, 's werelds tweede autobouwer, betaalt 40 miljoen dollar (ruim 60 miljoen gulden) voor 80 procent van de voor buitenlanders gereserveerde B-aandelen in Jiangling Motors, die later dit jaar worden uitgegeven. Aangenomen wordt dat niet eerder een buitenlandse onderneming een dergelijke omvangrijke deelneming verwierf in een Chinees bedrijf door een openbare emissie. Jiangling maakt lichte trucks, onderdelen en pick ups, en heeft daarmee een marktaandeel van 8 procent in China. (AP)