JAPIE EDAMMER IN FRANKRIJK

Het gaat goed met de Hollandse kaas in Frankrijk. Op de markt en in elke supermarkt zijn zelfs verschillende soorten te koop. Ons beroemde fotomodel Karen Mulder maakte in Parijs in gezelschap van in kwasi Volendams kostuum gestoken meisje reclame voor de Gouda de Mai. Gouda en Edam zijn in Frankrijk magische woorden. Onze Franse buren, die denken dat al onze kaas uit die plaatsen komt, verras ik elk jaar met weer een nieuwe soort: Limmerpolder kaas, Friese nagelkaas, belegen Beemster, mosterdkaas. Hoewel ze het heel eigenaardig vinden dat wij deze kaas in stukjes gesneden bij de borrel presenteren is het schaaltje wel in een ommezien leeg. Ook in Franse culinaire bladen kwam ik regelmatig recepten met Hollandse kaas tegen. In het blad “Inlimité” stond dit recept voor 4 personen dat de naam “Japie Edammer” meekreeg:

1 hele Edammer kaas

200 gram schelpjespasta

2 witte uien

ca. 500 gram ham in dikke plakken

1 rode paprika

1 bosje bieslook

50 gram boter

zout en peper

Verwijder de rode korst van de kaas. Snijd het kapje weg en hol de kaas tot 2 cm van de korst uit. Rasp 200 gram kaas. De rest van de kaas wordt in de koelkast bewaard. Kook de pasta gaar. Snijd de schoongemaakte en ontvelde paprika in kleine blokjes. Snijd ook de ham in blokjes. Snipper de gepelde uien. Roer de uitgelekte pasta, boter, ui, paprika, ham en fijngeknipte bieslook door elkaar en vul de Edammer kaas met dit mengsel. Strooi er de geraspte kaas op. Verpak de kaas in aluminiumfolie en leg de kaas ongeveer 20 minuten in een warme oven (130 graden).