Afvlakkende groei voorkomt renteverhoging in Engeland

LONDEN, 22 AUG. De economische groei van Groot-Brittannië vlakt af. De economie groeide in het tweede kwartaal maar met 0,5 procent. Dat is 0,1 procent minder dan verwacht was en 0,9 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Statisch Bureau (CSB) gisteren vrijgaf.

Volgens het CSB is het bruto binnenlands produkt sinds het tweede kwartaal van vorig jaar met 2,8 procent gestegen. Dat is minder dan geraamd was. In 1994 groeide de Britse economie nog met ruim 4 procent. Voor 1995 was een toename van 3,25 procent voorzien.

In de City, Londens financiële centrum, werden de tegenvallende groeicijfers met enthousiasme verwelkomd. Een afvlakkende economie maakt de kans op een nieuwe rentestijging kleiner. De FT-SE 100, de index van de honderd belangrijkste beursfondsen in Londen, sloot gisteren met 3.535,7 op een historische hoogtepunt. Het vorige record dateerde van februari vorig jaar.

Ook het ministerie van financiën reageerde gisteren tevreden op de groeicijfers. Het gevaar van oververhitting van de economie is voorbij, zei een woordvoerder. Hij legde de cijfers uit als een bewijs dat het beleid van de overheid werkt. De regering streeft naar een 'houdbare' groei die de inflatie niet stimuleert.

Vorig jaar ging de economische groei wel ten koste van een lage inflatie. De regering zag zich drie keer gedwongen tot een rentestijging om de geldontwaarding te beteugelen. De Bank of England pleit sinds mei al voor een nieuwe verhoging van de rente. Maar minister van financiën Kenneth Clarke heeft steeds geweigerd aan die aandrang toe te geven. Hij zei dat de economische groei er onnodig extra door geremd zou worden. De cijfers van het centraal Statisch Bureau geven de bewindsman gelijk.

Dat wordt nog eens onderstreept door een rapport van het National Institute of Economic and Social Research. Volgens dit onafhankelijke instituut is de economische groei veel sterker teruggelopen dan iedereen voorzien had. De basisrente van 6,75 procent hoeft de komende twee jaar niet meer verhoogd te worden, meent het instituut. Weliswaar zal de inflatie in het derde kwartaal van 1997 dan met 2,6 procent een fractie hoger uitvallen dan de regering beoogd had. Maar het instituut verwacht dat de minister van financiën voor zo'n marginaal verschil niet het risico zal willen lopen om het bedrijfsleven, zijn eigen Lagerhuisfractie en een groot deel van de kiezers tegen zich in het harnas te jagen.

Opvallend sterk stegen in het tweede kwartaal de consumentenbestedingen. Een kwart van de 0,8 procent groei kwam op het conto van de nationale loterij die vorig jaar november gelanceerd is. Die loterij zal dit jaar naar schatting een omzet halen van 5 miljard pond, circa 13 miljard gulden. Dat betekent dat Britten aan hun wekelijkse gokje meer geld uitgeven dan aan boeken of brood.