Veiligheidsraad maant Kroatië en Bosnië

NEW YORK, 21 AUG. De Veiligheidsraad heeft een beroep gedaan op Kroatië en Bosnië om de 'snelle reactiemacht' (RRF), de Brits-Frans-Nederlandse strijdmacht die in Bosnië de blauwhelmen moet beschermen, onmiddellijk toegang tot Bosnië te verlenen.

In een verklaring riepen alle vijftien leden van de Veiligheidsraad de regeringen in Zagreb en Sarajevo op de RRF geen hindernissen meer in de weg te leggen en RRF-militairen vrijheid van beweging te geven.

Tot dusverre zijn, sinds in juni tot de oprichting van de 'snelle reactiemacht' werd besloten, pas vier- tot zesduizend van de 12.500 militairen in Bosnië aangekomen. Tweeduizend Britten zitten al geruime tijd vast in de Kroatische havenstad Ploce, tweeduizend anderen wachten in Engeland op hun overbrenging naar Kroatië. Op de berg Igman is slechts een van de geplande zeven Franse 120 millimeter kanonnen geïnstalleerd.

De RRF moet in Bosnië VN-blauwhelmen te hulp komen als ze worden belegerd of beschoten. De legering van de RRF-militairen wordt ernstig vertraagd door tegenwerking van de Bosnische regering, de Kroatische regering en vooral de leiders van 'Herceg-Bosna', de 'staat' van de Bosnische Kroaten.

De regeringen van Kroatië en Bosnië zien de 'snelle reactiemacht' niet als cruciaal voor hun belangen. Ze eisen opheldering over het mandaat en de missie van de reactiemacht, ze willen de controle over troepenverplaatsingen en ze eisen meer geld. Volgens de Veiligheidsraad maakt de 'snelle reactiemacht' deel uit van de VN-vredesmacht in Bosnië en is een aanvullend mandaat niet nodig.

De Bosnische minister van buitenlandse zaken, Muhamad Sacirbey, zei in een reactie dat zijn regering herhaaldelijk overeenkomsten heeft bereikt met VN-functionarissen in Sarajevo, die vervolgens zijn gestuit op een veto van het VN-hoofdkwartier in New York. Volgens Sacirbey gaan in New York telegrammen verloren en zitten daar bureaucraten die “misbruik maken van communicatiestoringen”.

Bij een helikopterongeluk zijn gisteren voor de Adriatische kust bij Ploce vier Britse soldaten van de RRF om het leven gekomen. Hun helikopter stortte in zee. Een van de vijf opvarenden werd gered. (Reuter, AP)