Kistemaker stoort zich aan verbaal geweld eigen fans

AMSTERDAM, 21 AUG. Ongemeend fel heeft Simon Kistemaker, trainer van FC Utrecht, gistermiddag na de 4-0-nederlaag tegen Ajax uitgehaald naar zijn eigen supporters. “Ik heb me gestoord aan hun gezang. Het was uitermate ergerlijk.” Vrij kort na het begin van de tweede helft klonken uit het vak van de Utrechtse aanhang liederen die uiterst beledigend waren voor de moeder van Patrick Kluivert. Opvallend was dat de jonge vedette onmiddellijk reageerde door de bal keihard achter de Utrechtse doelman Van Ede te schieten.

Van Gaal zei Kluivert bewust kort voor het einde te hebben gewisseld. “Hij speelde een heel goede partij. Gezien de omstandigheden gunde ik hem een publiekswissel. Kluivert verdiende het applaus.”

FC Utrecht heeft gisteren naar behoren gepresteerd door Ajax op eigen veld de eerste helft heel goed bij te benen. Als verwacht kwam na de hervatting het aanzienlijke krachtverschil ook in de cijfers tot uiting. De kampioenen versnelden en zo werd het toch nog gewoon 4-0. Toch had naderhand best Simon Kistemaker, de trainer van Utrecht, mogen worden uitgeroepen tot man van de wedstrijd. Strijdlustig had hij eerder in de week publiekelijk aangekondigd dat Ajax best eens wat steviger mocht worden aangepakt. De kenners vreesden een schoppartij, maar op het veld bleek wat 'De Kist' bedoelde. Vooruit verdedigen, op lijn spelen, gedurfd voetballen.

Het was heel aardig wat FC Utrecht voor de rust liet zien. Kistemaker was ook zeer tevreden over de wijze waarop Ajax tegemoet was getreden. Met gewaagd voetbal. Van Gaal, de technische baas van Ajax, was het geheel met zijn tegenstander eens. “Utrecht speelde met gezonde agressie. Het publiek heeft vanmiddag genoten. Van Ajax, maar zeker ook van Utrecht en zijn trainer.”

Onthutsende uitslagen deden zich in de openingsronde niet voor, opvallende wel. Willem II versloeg Sparta met maar liefst 6-0 en is voorlopig koploper. Het leidde mede tot het aanvaardbare totaal van 42 doelpunten. Bij het begin van de vorige editie waren dat er slechts 27. Sparta speelde tegen Willem II zo'n zeventig minuten met een man minder. Nadat rechtsback Jerry Smith van Sparta na twee keer geel in de 22ste minuut de rode kaart kreeg, liep Willem II al vóór rust uit naar een 4-0 voorsprong. De 23-jarige Smith had op een beter debuut in de eredivisie gehoopt. In de achttiende minuut kreeg hij van scheidsrechter Van Vliet terecht de gele kaart toen hij Stewart van achteren onderuit haalde.

Vier minuten later maakte de Spartaan ongelukkig hands in het zestien-metergebied. Van Vliet wees resoluut naar de stip en haalde vervolgens zonder mededogen de gele en rode kaart tevoorschijn. Sparta-trainer Henk ten Cate ontplofte langs de lijn bijna van woede over zoveel onrecht. Van Gastel benutte de strafschop voor Willem II: 1-0. De tien overgebleven boze Spartanen in het veld waren na de 1-0 totaal van slag.

Henk ten Cate moest in de rust op de tribune plaatsnemen wegens commentaar op de leiding. Ten Cate: “Ja, vind je 't gek. Ik had me geen slechtere competitiedag kunnen bedenken. Hier is maar één man voor verantwoordelijk. Van Vliet heeft mijn hele avond verziekt; ik heb er geen woorden voor. Smith krijgt die bal per ongeluk tegen zijn hand en hij geeft rood. Als het niet zo verdrietig was, zou ik gaan lachen. Ik heb Van Vliet in de rust gezegd dat ik het een schande vond dat zo'n oude man op dit niveau mag fluiten. Ik heb hem aangeraden te stoppen. Toen mocht ik na rust niet meer terugkomen.”

In totaal werden er dit weekeinde in het betaald voetbal zeven rode kaarten uitgedeeld. De meeste (vier) aan spelers uit de eredivisie. Het was een evenaring van een record. Twee keer eerder werd zo vaak rood gegeven, een keer in augustus en een keer in september van 1990. Destijds vielen steeds de meeste 'slachtoffers' in de eerste divisie.

Heerenveen haalde een punt bij de runner-up van vorig seizoen, Roda JC (2-2). “Kopen bestuur”, zongen de vorig seizoen zo verwende supporters van Roda JC na pas 67 minuten. De nummer twee van de laatste competitie stond toen met 2-0 achter tegen Heerenveen en het volk morde. Ruim twintig minuten later besloten de partijen de avond in Kerkrade op 2-2 en was alles weer als vanouds: spelers in het geel die hand in hand bogen voor hun fans wier leed geleden was.

“Loze kreten”, noemde trainer Huub Stevens van Roda JC de opportunistische liederen. De supporters hadden gelezen dat Huiberts, Atteveld en Iwan, drie van de sappigste vruchten van het recente Limburgse succes, ongeveer acht miljoen gulden opbrachten tijdens het zomerreces. Dat geld is lang niet helemaal aangewend voor versterkingen en dat frustreerde de fans, die bang zijn dat de opleving eenmalig is en Roda weer is gedoemd tot de middenmoot.

Stevens echter herinnerde na afloop aan vorig seizoen, toen Roda de eerste vier duels gelijkspeelde en telkens een beetje beter ging spelen. Toen was de selectie pas vlak voor de aftrap van de competitie compleet, op het moment dat Atteveld en De Kock zich op Kaalheide meldden.

De parallel is gauw getrokken en Stevens deed dat met gretigheid. De trainer uit Sittard begroette pas deze week Edwin Vurens, de opvolger van de naar Borussia Mönchengladbach vertrokken Huiberts. Hij kreeg ook pas deze week de werkvergunning van de Pool Kasperski onder ogen, die de tegenwoordig in Kerkrade verguisde feyenoorder Iwan moet doen vergeten. Van automatismen kan nog geen sprake zijn.

FC Groningen gaf in Deventer bij Go Ahead Eagles twee keer een door Bombarda verkregen voorsprong weg en finishte op 2-2.

FC Twente had weinig moeite met Volendam en won op de Dijk, onder meer door twee treffers van het jeugdige talent Bruggink, met 3-1. Kromheer van de thuisclub kreeg in de 71ste minuut de rode kaart. De Graafschap kwam bij zijn rentree op het hoogste niveau tekort tegen provinciegenoot NEC. Het team van de jarige Kees van Kooten won met 3-2. De Brabantse derby tussen RKC en NAC eindigde na een leuk duel onbeslist, 2-2. (ANP)