Händel

Gérard Lesne: Händel - Lucrezia, Cantates pour alto solo (Virgin, 0777-7590592-2)

Voordat Händel in Engeland Purcell opvolgde als stercomponist, werkte hij enige tijd in Rome, waar hij in 1706 aankwam. Daar componeerde hij - omdat de Paus opera's had verboden - een groot aantal wereldlijke cantates, ook een thema tijdens het Festival Oude Muziek.

Gérard Lesne, een van de bestecountertenoren van dit moment (in Utrecht te horen op 2/9 om 20u in Vredenburg), maakte samen met het ensemble Il Seminario Musicale een opname van vier van de meer dan honderd cantates die Händel in Rome schreef. Het repertoire is uiterst virtuoos, maar voor Lesne levert dat geen problemen op. Ook in de verstilde momenten toont hij durf door zijn stem, ondanks de fragiele techniek die countertenoren nu eenmaal hebben, fluisterzacht te laten klinken. Het ensemble Il Seminario Musicale stelt zijn kleurrijke klank volledig in dienst van de zanger.