Ruime zege van hockeyelftal op zwak Frankrijk

ROTTERDAM, 18 AUG. Op de dag dat titelverdediger Duitsland tegen de eerste nederlaag aanliep, speelde het Nederlands mannen-hockeyteam gedurende één speelhelft als een ware Europese kampioen. In de eerste helft van het tweede groepsduel van het Europees kampioenschap in Dublin werd Frankrijk 35 minuten lang met prachtig hockey overspeeld. Na een 5-0 ruststand won het elftal uiteindelijk met 6-1.

In het Nederlands team speelde Jeroen Delmee als linksback voor de geblesseerde Bastiaan Poortenaar. De omzetting in de verdediging sorteerde nauwelijks effect, aangezien de zwakke opponenten zelden over de middenlijn kwamen. Het Franse hockey staat op een relatief laag peil. Woensdag was het nationale team kansloos tegen Spanje (3-1), gisteren was het kwaliteitsverschil nog groter.

Onder aanvoering van aanvoerder Marc Delissen speelde het Nederlands team aanvankelijk prachtig hockey. Jacques Brinkman opende al snel de score, waarna een fraaie actie van Stephan Veen leidde tot een eigen doelpunt van Simon Augue. Vervolgens benutte Delissen twee strafballen en bood hij Remco van Wijk de kans voor een vijfde treffer te zorgen.

Het enige hoogtepunt van de tweede helft was de geslaagde strafcorner van Wouter van Pelt. De 27-jarige aanvoerder van HDM voelde zich van een grote druk bevrijd. Tegen Schotland had Van Pelt vier keer gemist, tegen Frankrijk pushte hij in de eerste helft een corner naast het doel. “In een toernooi wacht je toch altijd op je eerste treffer. Hoe langer een doelpunt uitblijft, hoe meer je tegen jezelf gaat vechten. Ik denk dat ik er nu nog veel ga maken. Als de strafcorner eenmaal loopt, ben ik vaak niet meer te houden”, zei Van Pelt na afloop.

De late en onnodige tegentreffer van Pelle leidde tot de nodige kritiek van bondscoach Roelant Oltmans. “Dit mag ons eigenlijk niet gebeuren. Het is begrijpelijk dat de concentratie een beetje verminderde, maar bij zo'n grote voorsprong moet je vanuit de organisatie blijven spelen. Niettemin heb ik bij vlagen mooie combinaties bij ons gezien.”

Oltmans was eerder op de dag getuige van de eerste grote verrassing bij het EK. Olympisch kampioen en Europees titelhouder Duitsland verloor in de andere poule met 3-2 van Engeland. Cornerspecialist Calum Giles, die alleen voor de uitvoering van de korte hoekslag het veld betreedt, was met twee treffers de belangrijke man bij de Britten. Door de onverwachte nederlaag van de titelverdediger is de kans groot dat Nederland als groepswinnaar al in de halve finales stuit op Duitsland. Aangenomen dat Engeland groepswinnaar wordt en de Duitse ploeg tweede.

De Duitsers zijn al zeker van deelneming aan de Olympische Spelen in 1996. Afgelopen zondag sloten ze een pre-olympisch toernooi in Atlanta winnend af. Het ligt voor de hand het zwakke spel van gisteren toe te schrijven aan vermoeidheidsverschijnselen en motivatieproblemen. Maar op grond van hun ervaring blijven de Duitsers een van de favorieten voor de Europese titel.

Engeland lijkt zich aardig hersteld te hebben van de twee zware nederlagen tegen Nederland tijdens de voorbereiding. De enige ploeg die in groep B voor verdere verrassingen kan zorgen, is het verrassend sterk spelende gastland Ierland. De spelers van bondscoach Cees Koppelaar kwamen gisteren niet in actie, maar ze zullen de komende dagen alles in het werk stellen de gebruikelijke rangorde in het Europese hockey ongedaan te maken.