Eerste burgemeester uit regio-partij benoemd

DEN HAAG, 18 AUG. In de Friese gemeente Wûnseradiel is voor het eerst een burgemeester benoemd die lid is van een regionale politieke partij.

Minister Dijkstal (binnenlandse zaken) heeft per 16 oktober drs. Th.R. Piersma (42) benoemd tot burgemeester van Wûnseradiel. Piersma is lid van de Fryske Nasjonale Partij (FNP).

Piersma volgt als burgemeester van Wûnseradiel drs. M. Abma (CDA) op, die per 1 oktober met pensioen gaat. Piersma is nu nog wethouder in de gemeente Tytsjerksteradiel, verantwoordelijk voor onder meer openbare werken, dorpsvernieuwing en sociale vernieuwing en de Friese taal.

Wûnseradiel is een gemeente in het westen van Friesland, gelegen aan de Afsluitdijk. De gemeente, die 11.444 inwoners telt, bestaat uit een groot aantal kleinere dorpskernen. Het gemeentehuis staat in Witmarsum.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken is het nog niet eerder voorgekomen dat een burgemeester is benoemd die geen lid is van de traditionele landelijke partijen. “Een burgemeester hoeft niet per se lid te zijn van een politieke partij. Piersma heeft net als iedereen gesolliciteerd en was volgens de minister de meest geschikte kandidaat.”