Kroatië dreigt met offensief in gebied bij Dubrovnik

ZAGREB, 17 AUG. Kroatië versterkt zijn troepen bij Dubrovnik. Het heeft een offensief tegen de Bosnische Serviërs in het achterland van Dubrovnik aangekondigd als de Servische beschietingen op de stad aanhouden. In westelijk Bosnië staan de Kroaten op het punt de stad Drvar op de Bosnische Serviërs in te nemen.

Vanuit het vijftien kilometer verderop in Bosnië gelegen Trebinje hebben de Bosnische Serviërs de afgelopen week regelmatig doelen in en bij Dubrovnik beschoten. De afgelopen dagen schoten ze granaten af op het vliegveld van de Adriatische havenstad. De beschietingen hebben grote bosbranden veroorzaakt. Volgens de Bosnische Kroaten zijn de beschietingen een reactie op Kroatische artilleriebeschietingen op Trebinje. Kroatië, dat ontkent Trebinje te beschieten, ziet ze als wraakactie voor de Kroatische verovering van de Krajina op de Kroatische Serviërs.

De Kroaten versterken hun troepenmacht in Dubrovnik met tweeduizend soldaten en artillerie, die vanuit Zadar naar het zuiden worden getransporteerd. Ze dreigden gisteren met een offensief tegen de Bosnische Serviërs, bedoeld om hen terug te dringen tot buiten de schootsafstand tot Dubrovnik. De Bosnische Serviërs waarschuwden Kroatië gisteren; hun troepenmacht in het gebied, zo meldden ze gisteren, is elf keer zo sterk als aan het begin van de oorlog. Deskundigen geloven daar weinig van; zij menen dat de Bosnische Serviërs in het gebied geen partij zijn voor de Kroaten.

De Bosnische Serviërs gaven gisteren toe dat de stad Drvar in West-Bosnië op het punt staat in handen te vallen van de Kroatische troepen die de stad van twee kanten belegeren. Het opperbevel van de Bosnische Serviërs heeft het contact met de eenheden in Drvar verloren en de Kroaten hebben de rand van de stad al in handen. De Bosnische Serviërs hebben gezegd een deel van de bevolking van Drvar te hebben geëvacueerd.

Het verlies van Drvar aan de Kroaten zou een nieuwe zware slag zijn voor de Bosnische Serviërs in dit deel van Bosnië na het verlies, eerder deze maand, van de zuidelijk gelegen steden Grahovo en Glamoc. Het zou de Kroatische greep op dit deel van westelijk Bosnië versterken en andere steden, zoals Bosanski Petrovac, kwetsbaar maken voor een gecombineerde opmars van de Kroaten vanuit het zuiden en het Bosnische regeringsleger vanuit Bihac in het noorden.

Bij het vliegveld van Sarajevo werd gisteren de auto van de bezoekende Spaanse minister Solana en EU-commissaris Van den Broek door onbekenden beschoten. De auto werd door drie kogels getroffen. Niemand werd gewond. (Reuter, AFP)